Η Google γεννήθηκε πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με σύνθημά της τη φράση «μην είσαι κακόβουλος» («don't be evil»), και με μια για την εποχή μάλλον φιλόδοξη αποστολή «να οργανώσει τις πληροφορίες από ολόκληρο τον κόσμο και τις κάνει παγκοσμίως προσβάσιμες και
χρήσιμες».
Πίσω στο παρόν, η Google καλείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης συνδυάζοντας το «καλό» μετά του ωφελίμου.
Το ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECJ) απεφάνθη προ δεκαπενθημέρου υπέρ του «δικαιώματος των πολιτών στη λήθη», ή αλλιώς υπέρ του δικαιώματος που έχει κάθε πολίτης να μπλοκάρει τις παρωχημένες ή δυσφημιστικές πληροφορίες που κυκλοφορούν γι' αυτόν στο Διαδίκτυο μέσω της μηχανής αναζήτησης της Google.
Πλέον, το εν λόγω δικαίωμα μεταφέρεται από τη θεωρία στην πράξη. Η Google παρουσίασε προχθές την ειδική ηλεκτρονική φόρμα μέσω της οποίας οι περίπου 500 εκατ. Ευρωπαίοι χρήστες του Internet μπορούν επισήμως να καταθέτουν στην εταιρεία τα αιτήματά τους για διαγραφή-αφαίρεση συνδέσμων (links) που οδηγούν σε ιστοσελίδες με λανθασμένες, παρωχημένες, προσβλητικές ή δυσφημιστικές πληροφορίες για τους ίδιους.
Η εν λόγω φόρμα έχει «ανέβει» στον ιστοχώρο support.google.com/legal. Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία, ο κάθε αιτών καλείται να συμπληρώσει τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων με το «λάθος» περιεχόμενο, να δηλώσει τη χώρα προέλευσής του και να αιτιολογήσει το αίτημά του.
Ολα τα αιτήματα θα εξεταστούν από ομάδες νομικών της Google (από ανθρώπους, όχι αλγόριθμους) και οι πρώτοι σύνδεσμοι θα αρχίσουν να διαγράφονται από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Εάν ωστόσο η Google απαντήσει αρνητικά σε κάποιο αίτημα (επικαλούμενη για παράδειγμα ως αιτιολογικό την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος μέσω της δημοσίευσης πληροφοριών) ή δηλώσει αναρμόδια να αποφασίσει σχετικά, τότε αναλαμβάνουν οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων.
Γερμανία
Μάλιστα, οι Γερμανοί ανακοίνωσαν πως ίσως προχωρήσουν στη δημιουργία νέου τύπου δικαστηρίων για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Από τη Γερμανία προέρχεται άλλωστε μέχρι στιγμής και η πλειονότητα των αιτημάτων για διαγραφές συνδέσμων. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί το εξής: ακόμη κι αν ένα αίτημα εγκριθεί, τα επίμαχα links θα εξαφανιστούν μόνο από τα ευρωπαϊκά σάιτ της Google, αλλά θα εξακολουθούν να υπάρχουν στον υπόλοιπο κόσμο (για παράδειγμα στο αμερικανικό google.com).
Ιστοσελίδες
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η αφαίρεση των links δεν συνιστά και απαγόρευση των ίδιων των ιστοσελίδων που φιλοξενούν το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Κοινώς, οι ιστοσελίδες συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά παύουν να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google στην Ευρώπη.
«Προσπαθούμε τώρα να γίνουμε πιο Ευρωπαίοι και να δούμε τα πράγματα από ευρωπαϊκή σκοπιά... Στο εξής θα περνάμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου μας στην Ευρώπη συζητώντας», δηλώνει στους «Financial Times» ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Λάρι Πέιτζ.
Ο 41χρονος Πέιτζ ωστόσο σημειώνει και κάτι άλλο: πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει την επόμενη γενιά εταιρειών στο διαδίκτυο, και να ενισχύσει την εξουσία αυταρχικών καθεστώτων που θέλουν να λογοκρίνουν τις online επικοινωνίες.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Τα αιτήματα των πολιτών θα εξεταστούν μεμονωμένα
Ηταν μέσα Μαΐου όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε υπέρ του δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών στη λήθη. Μέσα στις μόλις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν και προτού καν παρουσιαστεί η επίσημη φόρμα παραπόνων, η Google είχε ήδη δεχτεί «μερικές χιλιάδες» αιτήματα για διαγραφή «αμφιλεγόμενων» συνδέσμων από τη μηχανή αναζήτησής της.
Τα περισσότερα από αυτά προήλθαν από τη Γερμανία (συγκεκριμένα, το 40%) με την Ισπανία και τη Βρετανία να ακολουθούν στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Αναφορικά με τη «φύση» των αιτημάτων, τα περισσότερα έχουν να κάνουν με δημοσιεύματα-πληροφορίες ποινικού χαρακτήρα (για παλαιότερες καταδίκες, κατηγορίες κ.ά.), ενώ ένα μικρό ποσοστό προήλθε από διασημότητες-αστέρες του θεάματος που θέλουν να «σβήσουν» όσα επικριτικά-δυσφημιστικά γράφονται για αυτούς.
Κριτήρια
Η Google έχει πάντως ανακοινώσει πως θα κρίνει τις περιπτώσεις μεμονωμένα λαμβάνοντας ως κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, όπερ σημαίνει πως τα δημοσιεύματα για διεφθαρμένους πολιτικούς ή επιχειρηματίες δύσκολα θα εξαφανιστούν από τη μηχανή αναζήτησης. Γενικότερα, πάντως, οι σχέσεις της Google με τη Γηραιά Ηπειρο δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδο. Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία κατηγορούν τον αμερικανικό κολοσσό για θέματα όπως οι παράνομες παρακολουθήσεις της NSA και η πειρατεία στο Διαδίκτυο, ενώ οι Βρυξέλλες εξετάζουν εάν και κατά πόσο η Google παραβιάζει με τις πρακτικές της την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ.
Η Google αναμενόταν χθες να ανακοινώσει και τη σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων (αποτελούμενης κυρίως από εξωτερικούς συνεργάτες) που θα τη συμβουλεύει σε ευαίσθητα θέματα όπως το «δικαίωμα στη λήθη». Μεταξύ των συνεργατών-συμβούλων θα είναι και ο Τζίμι Γουέιλς της Wikipedia.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..