Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Νικολά Σαρκοζί.Υπό κράτηση, στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς, στη Ναντέρ, τέθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας..


Ο Σαρκοζί προσήλθε νωρίς το πρωί στα γραφεία της υπηρεσίας, προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση του σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής και διαρροής
δικαστικού απορρήτου.

Το μαύρο αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια, που μετέφερε τον πρώην πρόεδρο, έφθασε στις 8 το πρωί στα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Διεύθυνσης της Δικαστικής Αστυνομίας (DCPJ), που έχει δικαίωμα να τον κρατήσει για διάστημα 24 ωρών, άπαξ ανανεώσιμο.

Ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Χέρτσογκ, ανακρίθηκε τη Δευτέρα με την υποψία ότι αναζήτησε εμπιστευτικές πληροφορίες για μια υπόθεση εναντίον του πρώην ηγέτη.

Οι τελευταίες εξελίξεις θεωρούνται πλήγμα στις προσπάθειες του Σαρκοζί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία τη Γαλλίας το 2017.

Οι ερευνητές εξετάζουν αν ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος το διάστημα 2007-2012, είχε υποσχεθεί μια υψηλόβαθμη θέση σε δικαστή με αντάλλαγμα για πληροφορίες.

Ο Ζιλμπέρτ Αζιμπέρ, ένας ανώτερος δικαστής, κλήθηκε επίσης για ανάκριση, τη Δευτέρα. Ένας άλλος δικαστής, ο Πατρίκ Σασούς, τέθηκε επίσης υπό κράτηση.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Γάλλος πρώην αρχηγός κράτους τίθεται υπό κράτηση από την αστυνομία.

Ο προκάτοχός του, Ζακ Σιράκ, πάντως, είχε λάβει αναστολή στην ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί το 2011 για υπεξαίρεση και κατάχρηση εμπιστοσύνης, ενώ ήταν δήμαρχος του Παρισιού.

Τον ενημέρωναν για τις ... τάσεις

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η έρευνα επικεντρώνεται στο αν ο Χερτσογκ και οι δύο δικαστικοί ενημέρωναν τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας για τις «τάσεις» μέσα στο δικαστικό σώμα σχετικά με υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ιστοσελίδα «Mediapart» είχε αποκαλύψει ότι η γαλλική Δικαιοσύνη είχε υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του, οι οποίες σχετίζονταν με το γνωστό σκάνδαλο «Μπετανκούρ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρώην πρόεδρος είχε κατηγορηθεί – και αθωωθεί – ότι εκμεταλλεύτηκε τη σωματική και πνευματική αδυναμία της γηραιάς ιδιοκτήτριας της L'Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, για να της αποσπάσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007.

Σε μία από τις υπκλαπείσες συνομιλίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Le Monde», ένας από τους δικαστές, ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ενημέρωνε την πλευρά του Σαρκοζί για τις «τάσεις» που διαμορφώνονταν στην υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..