Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Δικαιώθηκε η Γαλλία για την απαγόρευση μπούρκας και νικάμπ

Δικαιώθηκε η Γαλλία για την απαγόρευση μπούρκας και νικάμπ


Δικαίωσε την Γαλλία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με την απαγόρευση μουσουλμανικών μαντήλων όπως η μπούρκα και το νικάμπ που καλύπτουν όλο το πρόσωπο.
Την υπόθεση έφερε στο δικαστήριο μια 24χρονη Γαλλίδα που υποστήριζε ότι η απαγόρευση της μπούρκας στους δημόσιους χώρους παραβίαζε την θρησκευτική
ελευθερία και την ελευθερία της έκφρασης.

Σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο, κανείς δεν μπορεί να φέρει δημοσίως ρούχα ή αξεσουάρ που αποκρύπτουν το πρόσωπο και για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.


Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκρινε νόμιμη την απαγόρευση και λογικό το πρόστιμο, κρίνοντας ότι το κίνητρο του νομοθέτη δεν είναι θρησκευτικό, αλλά πρακτικό, αφού στηρίζεται στο γεγονός ότι οι εν λόγω μαντήλες αποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Συγκεκριμένα, η μπούρκα καλύπτει όλο το κεφάλι και το πρόσωπο, ενώ το νικάμπ αφήνει μια μικρή σχισμή στην περιοχή των ματιών.

Στην Γαλλία ζουν περίπου 5.000.000 Μουσουλμάνοι- η μεγαλύτερη μειονότητα στην δυτική Ευρώπη- αλλά πιστεύεται ότι μόνο 2.000 γυναίκες φορούν μπούρκα ή νικάμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..