Στις 28 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη δολοφονία που αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Κι όμως, το πρακτορείο Reuters λίγο έλειψε να στείλει την είδηση στα... αζήτητα των εφημερίδων αφού μπέρδεψε το τηλεγράφημα με το αποτέλεσμα αγώνα ιπποδρομίας. Φαινομενικά, η είδηση της δολοφονίας του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας, διαδόχου του θρόνου της Αυστροουγγαρίας και της γυναίκας του
Σοφίας, Δούκισσας του Χόχενμπεργκ, από έναν «νεαρό Βόσνιο» ακτιβιστή στο Σεράγεβο, είχε ενδιαφέρον μόνο για τα κράτη που εμπλέκονταν άμεσα σε αυτήν.
Στόχος του δράστη ήταν να χωριστούν οι νότιες σλαβικές επαρχίες της Αυστροουγγαρίας συστήνοντας την Μεγάλη Σερβία ή Γιουγκοσλαβία. Αλίμονο. Σαν ντόμινο, το γεγονός αυτό πυροδότησε μια σειρά άλλων συμβάντων που οδήγησαν τελικά στο ξέσπασμα, ένα μήνα αργότερα, του Μεγάλου Πολέμου, όπως είναι γνωστός ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.
Κι όμως, η διπλή δολοφονία, στις 28 Ιουνίου 1914, ημέρα Κυριακή, παραλίγο να πιάσει το διάσημο πρακτορείο Reuters στον ύπνο. Οι ανταποκριτές του κάλυπταν επί πολλά χρόνια τις εντεινόμενες διεθνείς εντάσεις και θα έπρεπε να ήταν προετοιμασμένοι, ωστόσο ο αρχισυντάκτης που δέχτηκε εκείνη την ημέρα την κλήση από το Σεράγεβο περίμενε κάτι διαφορετικό – τα αποτελέσματα των ιπποδρομιών του Grand Prix που εκείνη την Κυριακή διεξάγονταν στο Παρίσι. Έτσι, όταν τα νέα της δολοφονίας έφτασαν μέσω τηλεφώνου στο Λονδίνο από τη γαλλική υπηρεσία του Reuters, διαβάζοντάς τα ο αρχισυντάκτης υπόθεσε ότι επρόκειτο για το αποτέλεσμα της κούρσας. Ευτυχώς, η τύχη ήταν με το μέρος του Reuters: την τελευταία στιγμή ένας υφιστάμενος διάβασε λίγο πιο προσεκτικά το μήνυμα που εκείνη την ώρα μεταδιδόταν στους συνδρομητές του πρακτορείου: Το αποτέλεσμα του Grand Priz στο Παρίσι σήμερα το απόγευμα ήταν: 1 Σεράγεβο, 2 Φέρντιναντ, 3 δολοφονήθηκε.
Τάχιστα, διέκοψε τη μετάδοση και ετοίμασε τη σωστή εκδοχή της είδησης.
Το μήνυμα που δημοσιεύτηκε από το Reuters μοιάζει να έχει εξαφανιστεί. Απ' ό,τι φαίνεται, ποτέ δεν δημοσιεύτηκε σε κάποια εφημερίδα. Αυτό συνέβη προφανώς διότι η είδηση του θανάτου του Αρχιδούκα και της γυναίκας του επισημοποιήθηκε στις 10:30 π.μ. ώρα Λονδίνου το πρωί της Κυριακής. Αν αυτό είχε συμβεί οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας, το τηλεγράφημα του Reuters θα είχε τυπωθεί αυτολεξεί στα απογευματινά φύλλα. Τις Κυριακές όμως δεν τυπώνονται απογευματινές εφημερίδες.
Την επόμενη ημέρα πλήθος περαιτέρω πληροφοριών για το συμβάν άρχισαν να μεταδίδονται, οι περισσότερες εκ των οποίων από το Reuters. Το παρολίγον φιάσκο ήταν ήδη... μπαγιάτικο νέο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..