Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Εδωσαν παλμό σε... βιολογικό βηματοδότη

Οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν τμήμα της καρδιάς σε έναν λειτουργικό βηματοδότη


Βηματοδότη που δεν έχει κανένα μηχανικό ή ηλεκτρονικό μέρος, αλλά είναι καθαρά βιολογικός, αποτελούμενος από τα ίδια τα κύτταρα της καρδιάς, δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ.
Οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Καρδιάς Cedars - Sinai του Λος Αντζελες με επικεφαλής τον διευθυντή Εδουάρδο Μαρμπάν, ενέχυσαν έναν γενετικώς
τροποποιημένο ιό σε ινδικά χοιρίδια με στόχο να μετατρέψουν τμήμα της καρδιάς τους σε έναν λειτουργικό βηματοδότη, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology».

Η ανθρώπινη καρδιά αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, λιγότερα από 10.000 είναι τα υπεύθυνα για τον έλεγχο του καρδιακού παλμού. Η γήρανση του οργανισμού καθώς και οι ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές αρρυθμίες ? ακόμη και σε «πάγωμα» του καρδιακού παλμού, που ονομάζεται ανακοπή καρδιάς. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γιατροί εμφυτεύουν έναν βηματοδότη στην καρδιά ο οποίος λειτουργεί με μπαταρία και ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό. Ομως, οι βηματοδότες αντιμετωπίζουν κατά καιρούς διάφορα προβλήματα, όπως η μετακίνησή τους από τη σωστή θέση τους, η πιθανότητα να σπάσουν ? πρόκειται για προβλήματα που δεν είναι σπάνια και μπορούν να αποβούν καταστροφικά για τον ασθενή. Επίσης, αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά βακτηριακών λοιμώξεων σε άτομα με βηματοδότη, οπότε αυτός πρέπει να αφαιρεθεί προσωρινά. Επιπλέον, στα παιδιά ο βηματοδότης δεν ακολουθεί τη φυσιολογική ανάπτυξή τους με αποτέλεσμα να χρειάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλαγή.

Ως εναλλακτική αυτής της συμβατικής μεθόδου οι ερευνητές από το Cedars-Sinai επιχείρησαν να αποκαταστήσουν την ίδια την ικανότητα της καρδιάς να κρατά σε... ρυθμό τον καρδιακό ρυθμό δημιουργώντας νέα κύτταρα που ελέγχουν τον καρδιακό παλμό.

Προκειμένου να το καταφέρουν εισήγαγαν σε επτά χοιρίδια έναν αβλαβή ιό - ενός γονιδίου, το οποίο ενεργοποιεί μία πρωτεΐνη. Με τη σειρά της, η πρωτεΐνη αναπρογραμματίζει τη λειτουργία των καρδιακών κυττάρων. Διαπίστωσαν τότε ότι μετά την εισαγωγή του ιού, τα κύτταρα του καρδιακού μυός άρχισαν να αποκτούν χαρακτηριστικά των κυττάρων- «βηματοδοτών» - έγιναν πιο μικρά και? αδύνατα.

Τελικώς πέντε από τα επτά πειραματόζωα απέκτησαν φυσιολογικό καρδιακό παλμό τον οποίον τους χάρισε ο «νεογέννητος» βιολογικός βηματοδότης τους.

Σύμφωνα με τον δρ Μαρμπάν, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στα ινδικά χοιρίδια εκτιμάται ότι θα είναι αποτελεσματική και στην ανθρώπινη καρδιά. Και αυτό διότι, όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, το γονίδιο που χρησιμοποιήθηκε στα πειράματα ήταν ανθρώπινο. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι απαιτούνται τώρα πολύ περισσότερα πειράματα σε ζώα προτού η τεχνική δοκιμαστεί στον άνθρωπο.

Εκτιμάται πάντως ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα αρχίσουν κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους με καρδιακή αρρυθμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..