Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Θρίλερ με την τύχη της κόρης του προέδρου Καρίμοβ

Αιχμάλωτη από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι η εντυπωσιακή Γκ. Καρίμοβα, σύμφωνα με καταγγελίες του γιου της που δείχνει ως υπαίτιο τον 76χρονο Ι. Καρίμοβ


Μία υπόθεση-θρίλερ ταράζει τελευταία τον σκοτεινό κόσμο της άρχουσας οικογένειας του Ουζμπεκιστάν: Η εξαφάνιση της Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρης του 76χρονου δικτάτορα της χώρας και πιθανότερης διαδόχου του. Μία
υπόθεση-θρίλερ ταράζει τελευταία τον σκοτεινό κόσμο της άρχουσας οικογένειας του Ουζμπεκιστάν: Η εξαφάνιση της Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρης του 76χρονου δικτάτορα της χώρας και πιθανότερης διαδόχου του. Μία ιστορία ικανή να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.


Παρότι ελάχιστες λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα ενδότερα του οίκου που κυβερνά το Ουζμπεκιστάν, η πληροφορία ήρθε από μέλος της οικογένειας: ο εγγονός του προέδρου Ισλάμ Καρίμοβ εκφράζει στην εφημερίδα «The Guardian» φόβους για τη ζωή της μητέρας του, η οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με την έφηβη αδελφή του. Είχαν προηγηθεί σκληρές αντιπαραθέσεις με τον αυταρχικό πατέρα της και άλλα μέλη της οικογένειας.

Οι πρώτες ενδείξεις για το μυστικό παρασκήνιο που εξελισσόταν με φόντο την εξουσία και το χρήμα φάνηκαν τον Δεκέμβριο του 2013. Τότε η ίδια η Καρίμοβα είχε κάνει δημοσίως λόγο για εξυφαινόμενη συνωμοσία της μητέρας, της αδελφής της και υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας με απώτερο στόχο να στρέψουν τον πατέρα της εναντίον της. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έβγαιναν στην επιφάνεια ενδοοικογενειακοί ανταγωνισμοί. Τόσο η ίδια όσο και η αδελφή της Λόλα -πρέσβειρα του Ουζμπεκιστάν στην UNESCO- έχουν αρκετές φορές κατά το παρελθόν εκτοξεύσει κατηγορίες η μία για την άλλη, ενώ αναφέρεται πως έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους δεκατρία χρόνια.

Λάτρης της κοσμικής ζωής
Περισσότερο ανησυχητική καθιστά την εξαφάνιση της 42χρονης Γκουλνάρα Καρίμοβα το lifestyle που είχε υιοθετήσει τα προηγούμενα χρόνια: λάτρης της κοσμικής ζωής, με ηχογραφήσεις ποπ μουσικής, συμμετοχές σε επιδείξεις μόδας, φιλανθρωπικά events και φανταχτερές εκδηλώσεις. Πλέον δεν εμφανίζει καμία δραστηριότητα, ενώ έχει απενεργοποιηθεί και ο λογαριασμός της στο Twitter.

Ο 21χρονος γιος της Ισλάμ Καρίμοβ Τζούνιορ μιλά με φόβο για τη ζωή του. Λέει ότι έχει να επικοινωνήσει με τη μητέρα του από τον περασμένο Μάρτιο και υποστηρίζει πως κάποιοι προκαλούν την οργή του παππού του. Μία οργή που έζησε και ο ίδιος δύο φορές, όταν στα τέλη του περασμένου χρόνου επιχείρησε να τον επισκεφθεί με την αδελφή και τη μητέρα του, αλλά εκδιώχθησαν από ένοπλους άνδρες.

Στις αρχές του Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μία θυελλώδης οικογενειακή συνάντηση. Ο Καρίμοφ ήταν εξοργισμένος με την «εικόνα ανυποληψίας που προωθούσε για το Ουζμπεκιστάν μέσω του Twitter» η κόρη του Γκουλνάρα -γράφοντας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις υπηρεσίες ασφαλείας- και για τη σύνδεση του ονόματός της με υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» σε Ελβετία και Σουηδία. Ηταν η τελευταία φορά που ο Ισλάμ Καρίμοβ Τζούνιορ είδε τη μητέρα και την αδελφή του. Από τότε τέσσερις σωματοφύλακές του τέθηκαν υπό κράτηση και δεκάδες συγγενείς φυλακίστηκαν.

Πρόκειται για μία διαμάχη για τη διαδοχή στην εξουσία; Με δεδομένο ότι στη χώρα αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές τον επόμενο χρόνο και λαμβανομένης υπόψη της επιχειρηματικής ισχύος που είχε αποκτήσει η Γκουλνάρα, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο. Κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα γίνει γνωστή η αλήθεια. Ο πρόεδρος Καρίμοφ δεν δέχεται ποτέ ερωτήσεις δημοσιογράφων, γι' αυτό κανείς δεν του έχει ζητήσει ενημέρωση, ενώ ο φόβος είναι διάσπαρτος στη χώρα.

Αποδέκτης το BBC
Eπιστολή - κραυγή απόγνωσης

Μία χειρόγραφη επιστολή, που φέρεται να είχε γραφτεί από την εξαφανισθείσα Γκουλνάρα Καρίμοβα, έλαβε τον περασμένο Μάρτιο ένας ανταποκριτής του BBC στο Ουζμπεκιστάν. Στο γράμμα η Γκουλνάρα φέρεται να περιέγραφε την κακοποίηση που έχει υποστεί κατά την αιχμαλωσία της. «Είμαι κάτω από έντονη ψυχολογική πίεση. Εχω υποστεί ξυλοδαρμό, μπορείτε να μετρήσετε τους μώλωπες στα χέρια μου», αναφερόταν μεταξύ άλλων. Αργότερα κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο και δύο φωτογραφίες που υποτίθεται ότι απεικονίζουν την ίδια ατημέλητη και ταλαιπωρημένη στο σπίτι της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..