Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Εκτός ΑΕΙ 200.000 αιώνιοι φοιτητές

Εκτός ΑΕΙ 200.000 αιώνιοι φοιτητές


Eκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα βρεθούν από τον επόμενο μήνα κοντά στους 180.000-200.000 αιώνιοι φοιτητές που δεν μερίμνησαν έως τον Ιούλιο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
«Φθάσαμε στον νομοθετικά καθορισμένο χρόνο και έτσι ο νόμος θα εφαρμοστεί, δηλαδή θα διαγραφούν από τα ιδρύματα όσοι δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους.


Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τα
συντονιστικά όργανα των ΑΕΙ γα την εφαρμογή της νομοθεσίας, που θα εξορθολογήσει τα ιδρύματα, δίνοντας νόημα στην έννοια του κύκλου σπουδών, αλλά και απαλλάσσοντάς τα από μια άνευ λόγου και νοήματος γραφειοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ότι «η συγκεκριμένη κατηγορία φοιτητών έχει ενημερωθεί από το 2011, ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 θα διαγραφούν». Ο νόμος προβλέπει ότι από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οφείλουν να διαγράψουν από τα μητρώα τους όσους είχαν εισηχθεί στα ΑΕΙ πριν απο το 2006 και δεν κατάφεραν να περάσουν τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα.

Η προειδοποίηση αυτή έστειλε ήδη πολλούς φοιτητές πίσω στα πανεπιστήμια να δώσουν εξετάσεις, αλλά σίγουρα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός.

Τώρα οι διοικήσεις των ιδρυμάτων -που πάντα συμφωνούν ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές- θα κληθούν να κάνουν το ξεκαθάρισμα. Πάντως, μέχρι στιγμής οι πρυτάνεις δείχνουν διστακτικοί να κάνουν το ξεκαθάρισμα, αλλά από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι να υποστούν και τις σχετικές κυρώσεις. Μη «ενεργοί» ή αλλιώς... αιώνιοι χαρακτηρίζονται οι μισοί, σχεδόν, φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με «πρωταθλητές» τα πανεπιστήμια της Αθήνας, το Πάντειο και το Αριστοτέλειο.Σύμφωνα με πρόσφατα αποκαλυπτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τους σχεδόν 600.000 φοιτητές τους, οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους είτε γιατί έχουν καθυστερήσει σημαντικά να πάρουν το πτυχίο τους.

Το σίγουρο είναι ότι όσοι έχουν ξεπεράσει τα 15-20 χρόνια θα δουν την πόρτα της εξόδου, αλλά για κάποιους που είναι κοντά στη δεκαετία και χρωστάνε μόνο λίγα μαθήματα ίσως οι διοικήσεις θελήσουν με κάποιον τρόπο να τους διευκολύνουν.

Τα ποσοστά
Τεράστια ποσοστά φοιτητών που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους ή καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους καταγράφονται σε δεκάδες τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. To εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι τα υψηλά αυτά ποσοστά παρουσιάζονται και σε σχολές που απαιτούν άριστες βαθμολογίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι φοιτητές μόχθησαν για την εισαγωγή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, φαίνεται πως στο Νομικό τμήμα του Αριστοτελείου το 85% των φοιτητών καθυστερεί να λάβει το πτυχίο του.

Στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 77%, ενώ στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης στη Νομική Αθήνας και στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου 3 στους 4 φοιτητές θεωρούνται «λιμνάζοντες».

Τι προβλέπει ο νέος νόμος
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα, αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη και 14 εξάμηνα, αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα, όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα. Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα.

Γενικά, αυτό που ορίζει ο νόμος είναι ότι ο χρόνος σπουδών είναι ίσος με τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών για τη λήψη πτυχίου, προσαυξημένο κατά 2 έτη ή 4 εξάμηνα. Για τον λόγο αυτόν όσοι εισήχθησαν σε μια σχολή αλλά αποφάσισαν μετά την εγγραφή τους σε αυτή να δώσουν ξανά Πανελλήνιες, καλό θα είναι να επιλέξουν τη διακοπή φοίτησης ώστε να μη χάσουν 2 από τα 4 εξάμηνα της «παράτασης» που τους δίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..