Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Χωρίς τέλος η σφαγή των νηπίων

Χωρίς τέλος η σφαγή των νηπίων


Αδιαλλαξία, σχολεία... καταφύγια που βάφονται στο αίμα αθώων και διπλωματικές προσπάθειες που πέφτουν στο κενό είναι η τραγική σύνοψη του πολέμου στη Γάζα που μετράει 28 ημέρες.
Χθες, ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν ακόμα ένα σχολείο της UNRWA στη Ράφα, το οποίο φιλοξενούσε περίπου
3.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες -η τρίτη φορά μέσα σε δέκα ημέρες που πλήττεται σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας- με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν 30.


Και για άλλη μια φορά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, χαρακτηρίζοντας την πολύνεκρη επίθεση ως «εγκληματική ενέργεια» και ζήτησε όσοι ευθύνονται για αυτήν τη «νέα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους.

Αλλά και η Ουάσιγκτον αντέδρασε έντονα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι να δηλώνει πως «η αμερικανική κυβέρνηση είναι συγκλονισμένη από τον νέο βομβαρδισμό ενός ακόμη σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα».

Από την πλευρά τους, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, αφού παραδέχτηκαν ότι έβαλαν εναντίον ενός στόχου κοντά στο σχολείο, ξεκαθάρισαν πως θα «εξετάσουν τις συνέπειες που είχε αυτό το πλήγμα».
Ωστόσο, το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι ο στρατός θα συνεχίσει τη δράση του στη Γάζα σύμφωνα με τις αμυντικές ανάγκες του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου τόνισε πως ακόμα κι όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση για την καταστροφή των τούνελ της Χαμάς, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους σύμφωνα και αποκλειστικά με βάση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών. Προχώρησε δε σε κατηγορηματική διάψευση της είδησης περί μερικής υποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από το βόρειο τμήμα της Γάζας, αναφέροντας πως η είδηση προέκυψε από τις κινήσεις ανασυγκρότησης και όχι αποχώρησης του ισραηλινού στρατού.

Εξάλλου, σε τηλεφωνικές επαφές που είχε με την αμερικανική κυβέρνηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το Σάββατο, μετά την κατάρρευση της 72ωρης εκεχειρίας, ξεκαθάρισε πως «πρέπει να τον αφήσουν ήσυχο και πως ξέρει τι κάνει» και ζήτησε να μην είναι «αφελείς ότι η Χαμάς θα δεχτεί εύκολα την ειρήνευση». Αλλωστε, το Ισραήλ αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία του στο Κάιρο, όπου ξεκινάει μία ακόμα προσπάθεια για επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, επιρρίπτοντας στη Χαμάς την ευθύνη για την κατάρρευση της τελευταίας εκεχειρίας, την Παρασκευή. Η «Χαμάς μπορεί πάντα να περιμένει», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, που θεωρείται μετριοπαθής. Η Λίβνι σημείωσε ότι είναι αδύνατο «να εμπιστευτεί κανείς τη Χαμάς, η οποία έχει ήδη παραβιάσει όλες τις εκεχειρίες που συμφωνήθηκαν, περιλαμβανομένων δύο που ανακοίνωσε η ίδια».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επεσήμαναν εξάλλου ότι ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο και τη διεθνή κοινότητα για μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του αποκλεισμού της Γάζας, χωρίς να χρειαστεί να διαπραγματευτούν με τη Χαμάς. Αν αποτύχει αυτό το σχέδιο, ο Νετανιάχου έχει ήδη προειδοποιήσει πως το Ισραήλ θα «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, αν δεν έχει άλλη επιλογή».

Πάντως, εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής και μέλη της Χαμάς βρίσκονται στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις, ενώ έχουν συμφωνήσει στο σύνολο των αιτημάτων που θέτουν. Ζητούν την κήρυξη εκεχειρίας, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα των μεθοριακών διαβάσεων.

Spiegel
Είχαν βάλει «κοριούς» στον Κέρι

Το Ισραήλ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους πέρυσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel». Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι υπηρεσίες τουλάχιστον μιας ακόμα χώρας παρακολουθούσαν τις συνομιλίες Κέρι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων πέρσι, οι οποίες τελικά και κατέρρευσαν τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τις πηγές του «Der Spiegel», ο Κέρι συνομιλούσε όχι μόνο από ασφαλείς τηλεφωνικές γραμμές, αλλά και από απλά δορυφορικά τηλέφωνα τα οποία παρακολουθούνται εύκολα. Το περιοδικό επισημαίνει πάντως ότι ούτε ο Αμερικανός υπουργός, αλλά ούτε και η κυβέρνηση του Ισραήλ θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..