Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Σχέδιο λύσης για την Αργεντινή από 4 τραπεζικούς κολοσσούς

Αργεντίνοι διαδηλώνουν υπέρ της προέδρου, Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, που δίνει μάχη με τα διεθνή hedge funds τα οποία δεν συμμετείχαν σε πρόσφατο διακανονισμό για το κρατικό χρέος της χώρας


Σχέδιο εξόδου της Αργεντινής από την κρίση φέρεται να επεξεργάζεται ομάδα ιδιωτικών τραπεζών λίγα 24ωρα μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση Κίρχνερ και στα hedge funds, που οδήγησε τη χώρα και επίσημα στη χρεοκοπία.
Το αίτημα της λατινοαμερικανικής χώρας για αντικατάσταση του μεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ απέρριψε, στο
μεταξύ, ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίεζα, καλώντας το Μπουένος Αϊρες να συνεχίσει τις συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα βγάλει την κυβέρνηση από το αδιέξοδο.


H ισπανική εφημερίδα «El Pais», επικαλούμενη πηγές από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, υποστήριξε ότι τέσσερις διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί εμπλέκονται σε μία συντονισμένη διαδικασία παρέμβασης: η Citigroup, η Deutsche Bank, η HSBC και η JP Morgan. Δύο από αυτές, η HSBC και η Citigroup, έχουν ισχυρή παρουσία στην Αργεντινή. Πάντως, καμία τράπεζα δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι αργά χθες το βράδυ τις πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κήρυξαν «πιστωτικό γεγονός» μετά την άρνηση της Αργεντινής να καταβάλει τα οφειλόμενα σε διεθνή hedge funds που δεν συμμετείχαν σε πρόσφατο διακανονισμό για το κρατικό χρέος της Αργεντινής, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001. Οι επενδυτές αυτοί είχαν αγοράσει κρατικά ομόλογα της Αργεντινής σε πολύ χαμηλή τιμή και επιμένουν σήμερα να πληρωθούν στην ονομαστική τους αξία, βγάζοντας κέρδος έως 1.600%.

Οι «απρόθυμοι πιστωτές» δικαιώθηκαν από αμερικανικό δικαστήριο. Εκτιμάται τώρα ότι οι ενδιαφερόμενες τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των hedge funds, ώστε να απεμπλακεί η διαδικασία αποπληρωμής με βάση τον διακανονισμό στο «Κλαμπ των Παρισίων».

Εκτιμήσεις
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι τράπεζες θα μπορούσαν τουλάχιστον να προσφέρουν εγγυήσεις ύψους 250 εκατ. δολαρίων στους «απρόθυμους πιστωτές», ώστε εκείνοι να έχουν οικονομικό κίνητρο για να ζητήσουν από το αμερικανικό δικαστήριο αναστολή εκτέλεσης, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, για την όποια απόφαση εις βάρος της Αργεντινής.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την Αργεντινή στα αμερικανικά δικαστήρια, ο Τζόναθαν Μπλάκμαν, δήλωσε την Παρασκευή στον δικαστή Τόμας Γκρίεζα ότι το Μπουένος Αϊρες δεν εμπιστεύεται τον διορισμένο από το δικαστήριο μεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ, καθώς η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για το χρέος της απέναντι στα κερδοσκοπικά κεφάλαια οδήγησε τη χώρα σε αθέτηση πληρωμών.

Ο Μπλάκμαν χαρακτήρισε «ατυχή» την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη ο Πόλακ, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατία της Αργεντινής πιστεύει ότι ήταν επιζήμια και προκατειλημμένη έναντι της χώρας και είχε αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές. Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στη διαδικασία υπό τον Πόλακ και ζήτησε από το δικαστήριο να εξετάσει τη λήψη «άλλων μέτρων για τη διευκόλυνση του διαλόγου».

Ο Γκρίεζα, που διόρισε τον Πόλακ ως ειδικό μεσολαβητή στην υπόθεση, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον αντικαταστήσει. Απευθυνόμενος προς όλες τις πλευρές, τους ζήτησε να «ηρεμήσουν», να βλέπουν μόνο τα γεγονότα και τους επεσήμανε ότι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει η υπόθεση είναι να παραμείνει στον δρόμο που έχει ήδη πάρει.

FINANCIAL TIMES
Τα SOS για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους

Τις επιπτώσεις από τη δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής τα τελευταία δεκατρία χρόνια αναλύει ο συντάκτης των «Financial Times», Τζόζεφ Κότεριλ, επισημαίνοντας τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους. Οπως υποστηρίζει, η επιλογή του Μπουένος Αϊρες να μην πληρώσει τα hedge funds θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέα υποτίμηση του πέσο και να επηρεάσει αρνητικά την ήδη επιβαρυμένη αργεντίνικη οικονομία. Επισημαίνει ακόμη ότι η νέα περιπέτεια της Αργεντινής δεν αναμένεται να προκαλέσει ισχυρό σοκ στις διεθνείς αγορές, καθώς μετά τη χρεοκοπία του 2001 η έκθεση των τραπεζών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι πολύ περιορισμένη.

Δικλίδες
Τονίζει ωστόσο πως τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να επανεξετάσουν τις νομικές δικλίδες ασφαλείας σε περίπτωση όπου προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους στο μέλλον και να διασφαλίσουν ότι τα hedge funds και οι κάτοχοι περιορισμένης αξίας ομολόγων δεν θα έχουν τόσο μεγάλη ισχύ. Ο συντάκτης των F.T. φέρνει ως θετικό παράδειγμα τις αλλαγές που έκαναν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις εκδόσεις ομολόγων, εισάγοντας ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses), που καθιστούν δεσμευτικές για όλους τους ομολογιούχους τις αποφάσεις αυξημένης πλειοψηφίας. Σημειώνεται τέλος πως η Αργεντινή, σύμφωνα με πρόσφατο διακανονισμό, καλείται να αποπληρώσει σταδιακά και μέχρι το 2019 συνολικό ποσό επτά δισ. δολαρίων στα κράτη που συμμετέχουν στο «Κλαμπ των Παρισίων».

Μεγαλύτερος πιστωτής είναι η Γερμανία, η οποία «έχει λαμβάνειν» 2,6 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει τα πρώτα 175 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία με το «Κλαμπ των Παρισίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..