Η ψυχροπολεμικού χαρακτήρα κόντρα που ξεκίνησε πέρυσι γύρω από την «κατεύθυνση» της επιρροής που θα ακολουθήσει η Ουκρανία απειλεί πλέον να εξελιχθεί σε κανονικό... πόλεμο, οι «δονήσεις» από το μέτωπο του οποίου γίνονται ήδη αισθητές σε Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική καθώς και στις
χρηματαγορές.
Η περιπέτεια της Ανατολικής Ουκρανίας εισήλθε χθες σε νέα φάση κλιμάκωσης, με το ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών (Δύσης και Μόσχας) να βαθαίνει επικίνδυνα. Η Δύση (Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, ΝΑΤΟ) κατηγορεί πλέον ανοιχτά τη Ρωσία πως έχει στείλει στρατό στην Ουκρανία και απειλεί τη Μόσχα με νέο κύκλο κυρώσεων. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνείται κάθε κατηγορία και αντεπιτίθεται καταγγέλλοντας την παρουσία Αμερικανών συμβούλων στο Κίεβο. Παράλληλα, οι ΗΠΑ παρουσιάζονται έτοιμες να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη (σε Πολωνία, Βαλτική), αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Υπό το βάρος των εξελίξεων, οι πρεσβευτές των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα, ενώ αύριο πραγματοποιείται η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες (όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η Μέρκελ) και σε μερικές ημέρες (στις 4-5 Σεπτεμβρίου) η προγραμματισμένη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, όπου θα δώσει το «παρών» και ο Ομπάμα (ο οποίος θα επισκεφθεί και την Εσθονία).
«Οι αυτονομιστές υποστηρίζονται, εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία. Είναι βαθιά η ανάμειξη της Ρωσίας σε ό,τι κάνουν», διακήρυξε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μάλιστα απείλησε τη Μόσχα «με το κόστος νέων κυρώσεων» και ανακοίνωσε πως πρόκειται να υποδεχτεί τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο στον Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα.
Σε «απάντηση», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να δηλώσει πως η Ρωσία «θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της Ανατολικής Ουκρανίας» και κάλεσε τους φιλορώσους αντάρτες «να ανοίξουν ανθρωπιστικό διάδρομο για την αποχώρηση των Ουκρανών στρατιωτών» που έχουν εγκλωβιστεί στα εδάφη τους. Παράλληλα ζήτησε από το Κίεβο να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους από την Ανατολική Ουκρανία. Λίγες ώρες νωρίτερα, το ΝΑΤΟ είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από δορυφόρο που φέρονται να «αποδεικνύουν» την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων εντός της Ουκρανίας. Ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ κατήγγειλε συγκεκριμένα πως πάνω από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες μάχονται επί του παρόντος στην Ουκρανία στο πλευρό των φιλορώσων ανταρτών. Εκανε μάλιστα λόγο και για «μεγάλες ποσότητες προηγμένου οπλισμού» προερχόμενου από τη Ρωσία, και πιο συγκεκριμένα για «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυροβολικό, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού» που έχουν πλέον μεταφερθεί και δρουν σε ουκρανικό έδαφος.
Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του διέψευσε για ακόμη μία φορά χθες κατηγορηματικά τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «ψευδείς φήμες» που «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Ενδεικτική του πολεμικού κλίματος ήταν και η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία όπως ήταν αναμενόμενο εξελίχθηκε επεισοδιακά, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία», ενώ από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν ανταπέδωσε τα πυρά κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως έχει στείλει δεκάδες συμβούλους στο Κίεβο.
Εν τω μεταξύ, ωστόσο, πίσω στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, οι φιλορώσοι αντάρτες άρχισαν (με ή χωρίς τη βοήθεια των Ρώσων μένει να αποδειχθεί) να σημειώνουν κάποιες πρώτες στρατιωτικές νίκες εναντίον των Ουκρανών έπειτα από εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας παραθαλάσσια πόλη Νοβοαζόφσκ στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο μάλιστα καταγγέλλει πως ο επόμενος στόχος των φιλορώσων δεν είναι άλλος από τη Μαριούπολη και ενισχύει τα στρατεύματά του στην περιοχή.
Το Κίεβο ζητά επιπλέον από την ΕΕ να εκφράσει την αλληλεγγύη της με νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και με μια «ευρεία στρατιωτική και τεχνική βοήθεια» υπέρ της Ουκρανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..