Τα σύννεφα μιας νέας διεθνούς στρατιωτικής σύρραξης πυκνώνουν απειλητικά πάνω από τη Μέση Ανατολή καθώς μετά το Ιράκ, η Δύση προετοιμάζει τώρα επέμβαση και στη Συρία.
Οι διαθέσεις της Ουάσιγκτον είναι
πλέον σαφείς. Οι Αμερικανοί αναζητούν συμμάχους και προετοιμάζουν το έδαφος για την έναρξη αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε μάλιστα αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση σε Ιράκ και Συρία. Τα θέματα στην ατζέντα είναι κατά βάση δύο: οι τρόποι στήριξης της ιρακινής κυβέρνησης και οι κινήσεις για την καταπολέμηση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).
Αναφορικά συγκεκριμένα με το μέτωπο της Συρίας, όλα πλέον δείχνουν πως έπεται... επέμβαση από Αμερικανούς και λοιπούς... προθύμους. Οι Αμερικανοί έχουν άλλωστε ήδη, έπειτα από εντολή του Ομπάμα, ξεκινήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Συρία, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών για τις θέσεις και τις κινήσεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο έδαφος, κίνηση την οποία όλοι ερμηνεύουν ως πρόβα επέμβασης.
Παράλληλα, η Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει και σειρά επαφών για τον σχηματισμό μιας «συμμαχίας των προθύμων», που θα αναλάβει δράση στο μέτωπο της Συρίας. «Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας και τους ρωτάμε πώς μπορούν να βοηθήσουν σε ανθρωπιστικό, στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο πληροφοριών», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.
Οι ΗΠΑ έχουν μάλιστα λόγους να ελπίζουν πως οι στρατιωτικές επιτυχίες Αμερικανών και Κούρδων στο Ιράκ θα συμβάλουν ώστε να καμφθούν οι όποιες αναστολές της διεθνούς κοινότητας και να συνεισφέρουν περισσότερες χώρες στο μέτωπο της Συρίας.
Ως πιθανοί «σύμμαχοι» των ΗΠΑ ξεχωρίζουν επί του παρόντος: η Αυστραλία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Κατάρ. «Είναι ανάγκη να σχηματιστεί μια μεγάλη συμμαχία προθύμων», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος μάλιστα έστειλε το διπλωματικό του επιτελείο για επαφές στην Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία έχει στηρίξει με οπλισμό τους Κούρδους Πεσμεργκά στο Ιράκ καθώς και τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία. Από τη μεριά τους, τόσο η Αυστραλία όσο και η Βρετανία έχουν αφήσει εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρουν μέρος σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία.
Η Τουρκία από την πλευρά της θα μπορούσε κι αυτή να βοηθήσει «μπλοκάροντας» τα σύνορά της και περιορίζοντας έτσι τη ροή επίδοξων τζιχαντιστών προς τη Συρία. Αυτοί αντιθέτως που προς το παρόν παρουσιάζονται πιο διστακτικοί είναι οι ηγέτες σε Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αφήνουν πάντως να εννοηθεί πως στην ανάγκη, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια επέμβαση εναντίον των τζιχαντιστών της Συρίας ακόμη και μόνοι τους. Παράλληλα χθες έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 43 κυανόκρανοι του ΟΗΕ πιάστηκαν αιχμάλωτοι στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία βρίσκονται στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία. Οι 43 στρατιώτες (που κατάγονται από τα νησιά Φίτζι, τις Φιλιππίνες κ.ά.) φέρονται να κρατούνται όμηροι από μαχητές όχι του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) αλλά μιας άλλης επίσης ισλαμικής οργάνωσης, του Μετώπου αλ Νόσρα, το οποίο αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.
«Ακτιβιστές από την περιοχή επιβεβαίωσαν ότι μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα απήγαγαν περισσότερους από 40 κυανόκρανους του ΟΗΕ και ότι η τύχη τους μέχρι στιγμής είναι άγνωστη», ανέφερε συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα μάλιστα με το οποίο άλλοι 81 κυανόκρανοι παρέμεναν χθες αποκλεισμένοι στην ίδια περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..