Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Το Ισραήλ επιμένει στο 'δόγμα της σφαγής'

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Τζαμπαλίγια στοίχισαν τη ζωή σε 20 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.


Οι εκεχειρίες στη Γάζα καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα, καθώς στην... καλύτερη περίπτωση διαρκούν μια-δυο ώρες, οπότε και οι ρουκέτες αναλαμβάνουν μετά να τη βάψουν στο αίμα, αμάχων και παιδιών.
Το ίδιο έγινε και με την πιο πρόσφατη αναγγελία 72ωρης (της πιο φιλόδοξης απ' όλες μέχρι σήμερα) εκεχειρίας που
θα ξεκινούσε την Παρασκευή και θα αποτελούσε το εφαλτήριο για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.


Μία απαγωγή όμως, αυτή του 23χρονου Ισραηλινού ανθυπολοχαγού Χαντάρ Γκόλντιν από μαχητές της Χαμάς, έστειλε και πάλι τη Γάζα στο σημείο μηδέν και αναμένεται να προκαλέσει και την περαιτέρω σκλήρυνση της ισραηλινής πλευράς. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, εξαιτίας της απαγωγής, που φέρνει στη μνήμη αυτήν του Τζιλάντ Σαλίτ, του στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε από μαχητές της Χαμάς το 2006 και που απελευθερώθηκε μετά 5 χρόνια με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 1.027 Παλαιστίνιων, το Ισραήλ δεν θα είναι πρόθυμο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γι' αυτό άλλωστε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ζήτησε από την Τουρκία και το Κατάρ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στη Χαμάς για να απελευθερώσει τον όμηρο, ώστε να αποφευχθεί η ισοπέδωση της Γάζας, όπως πολλοί φοβούνται ότι θα συμβεί. Εξάλλου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ξεκαθαρίσει, τη στιγμή μάλιστα που δεχόταν πιέσεις από παντού, ακόμα και των συμμάχων του Αμερικανών, για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, ότι δεν θα δεχτεί καμία εκεχειρία προτού το Ισραήλ καταστρέψει ολοκληρωτικά τα τούνελ της Χαμάς.

Πάνω από 1.400 νεκροί
Η καταστροφή των τούνελ, ωστόσο, προκαλεί τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), για τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας ξεκαθάρισε πως «ο πληθυσμός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 1.400 και τους τραυματίες τους 8.000, και επισημαίνει ότι πλέον οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πού να καταφύγουν, όταν και τα σχολεία-καταφύγια ισοπεδώνονται.

Ισοπεδώνονται παρόλο που η οργάνωση έχει δώσει στις ισραηλινές αρχές τις συντεταγμένες 83 σχολείων που φιλοξενούν τουλάχιστον 200.000 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους αμάχους, μεταξύ αυτών και αυτό στην Τζαμπαλίγια, όπου βρήκαν τον θάνατο 20 άνθρωποι.

Οι σκηνές από το κατεστραμμένο σχολείο ήταν τέτοιας ανείπωτης φρίκης που ακόμα και ο εκπρόσωπος της UNRWA, Κρις Γκάνες, που έχει βιώσει για τα καλά τη φρίκη -ήταν και ρεπόρτερ του BBC και έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές σε πεδία πολέμου- δεν άντεξε και ξέσπασε σε δάκρυα μπροστά στην κάμερα του Al Jazeera, ενώ προσπαθούσε να εξηγήσει τη δραματική κατάσταση την οποία ζουν τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας. «Τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ακόμα και των παιδιών, καταπατώνται και αυτό είναι φρικτό», ήταν η φράση που κατάφερε να ξεστομίσει ο Γκάνες λίγο πριν αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο και βάλει τα κλάματα μπροστά στην κάμερα. Λίγο μετά την παρέμβασή του στο Al Jazeera, ο Γκάνες δήλωσε στην εφημερίδα Independent: «Υπάρχουν στιγμές που τα δάκρυα μιλούν καλύτερα από τις λέξεις.

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, ειδικά στα παιδιά, είναι προσβλητικό για όλους μας. Αν αυτό συνέβαινε στη Μεγάλη Βρετανία, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφάσιζε έκτακτη σύνοδο. Η αδικία αυτή είναι αρκετή για να κάνει όλων τις καρδιές να ραγίσουν».

Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΚΡΙΣ ΓΚΑΝΕΣ
Ο απόφοιτος Θεολογίας που γύρισε όλα τα πολεμικά μέτωπα

Ο Κρις Γκάνες μεγάλωσε στο Τρίνινταντ και το 1979 κέρδισε υποτροφία για την Οξφόρδη, όπου σπούδασε Φιλοσοφία και Θεολογία, ενώ το 1982 άρχισε να συνεργάζεται με το BBC ως εκπαιδευόμενος. Οταν τελείωσε την εκπαίδευσή του, όντας μισός Ινδός, στάλθηκε στο γραφείο του BBC στην Ασία και ως ρεπόρτερ κάλυπτε τις περισσότερες χώρες της περιοχής. Το 1990 εστάλη από το βρετανικό δίκτυο ως ανταποκριτής στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ λίγο αργότερα ο Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλλε στο Κουβέιτ, με αποτέλεσμα ο Γκάνες να καλύψει τον πόλεμο. Μετά την εμπειρία του στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη εργάστηκε ως ανταποκριτής για το ραδιόφωνο του BBC, ενώ κάλυψε και τη γιουγκοσλαβική κρίση. Επειτα από την επιστροφή του από τα Βαλκάνια, παρουσίασε καθημερινό πρόγραμμα και πάλι στο ραδιόφωνο του βρετανικού δικτύου, ενώ εργάστηκε για έξι μήνες ως ρεπόρτερ σ' ένα από τα διάσημα ενημερωτικά τηλεοπτικά προγράμματα του BBC, το Newsnight. Για έναν χρόνο, από το 1994 ως το 1995, έφυγε από το BBC και ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Επέστρεψε και πάλι στη Διεθνή Υπηρεσία Ειδήσεων του BBC, παρουσιάζοντας διάφορα ενημερωτικά προγράμματα αλλά και διάφορα ντοκιμαντέρ για το BBC Radio 4 και τη Διεθνή Υπηρεσία, κερδίζοντας πολλά βραβεία. Επίσης, δούλεψε ως ανταποκριτής Μέσης Ανατολής για το ενημερωτικό πρόγραμμα του BBC, Today. Συνολικά εργάστηκε στο BBC 23 χρόνια και τον Μάιο του 2010 ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου της UNRWA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..