Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Τα 25 νέα μυαλά της οικονομίας

Εστερ Ντουφλό 42 Γαλλοαμερικανίδα ΜΙΤ


Ολοι oι οικονομολόγοι είναι κάτω των 45 ετών και έχουν σπουδάσει σε κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη όπως MIT, Harvard, Princeton, Stanford, London Business School και Paris School of Economics. Οι νεότεροι στη λίστα, 31 ετών και οι δύο, είναι η Αμερικανίδα Μελίσα Ντελ και
ο Ρώσος Ολεγκ Ιτσκόκι. Η μεν πρώτη έχει ειδικευτεί στα θέματα φτώχειας και οικονομικής ανάπτυξης και ο δεύτερος στην αγορά εργασίας και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Νέα μοντέλα... σωτηρίας αναζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσα από 25 φρέσκα μυαλά της Οικονομίας που διατυπώνουν ρηξικέλευθες - αν και σε πολλές περιπτώσεις αντίθετες με την ιδεολογία του Ταμείου - προτάσεις για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Βασική πηγή προέλευσης των νέων οικονομολόγων, οι οποίοι θεωρούνται από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και το επιτελείο της ως οι άνθρωποι που θα διαμορφώσουν τη σκέψη του κόσμου για την παγκόσμια οικονομία στο μέλλον είναι κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν η Γαλλία, η Ινδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ρωσία και η Αργεντινή, ενώ 7 από τους 25 εκπροσωπούν το "ωραίο φύλο".

Αίσθηση προκαλεί η επιλογή του 43χρονου Γάλλου Τομά Πικετί. Ο αποκαλούμενος από πολλούς σύγχρονος Μαρξ, με το βιβλίο του «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» κυριολεκτικά τάραξε τα διεθνή ύδατα.

Υπέρμαχος της αναδιανομής του πλούτου, ο Πικετί ανέπτυξε με σοβαρά επιχειρήματα την άποψη ότι ο κόσμος επιστρέφει στον καπιταλισμό των κληρονομημένων περιουσιών και στη λογική ότι «ο νικητής τα παίρνει όλα», τονίζοντας μάλιστα ότι οι ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί θα οδηγήσουν σε κοινωνική «έκρηξη» με ανυπολόγιστες συνέπειες! Σύμβουλοι του Ομπάμα και της Μέρκελ
Ολοι oι οικονομολόγοι είναι κάτω των 45 ετών και έχουν σπουδάσει σε κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη (MIT, Harvard, Princeton, Stanford, London Business School, Paris School of Economics κλπ.), ενώ αίσθηση προκαλεί η παρουσία στη λίστα της 42χρονης Γαλλοαμερικανίδας στενής συμβούλου του Μπαράκ Ομπάμα, Εστέρ Ντιφλό, με ιδιαίτερη ευαισθησία στη διαδικασία «φτωχοποίησης των λαών της Νοτίου Ευρώπης» και με εξειδίκευση σε μικροοικονομικά ζητήματα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, την εκπαίδευση, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την υγεία. Δεν περνά επίσης απαρατήρητη η παρουσία της 44χρονης Γαλλίδας Ελέν Ρέι που επικεντρώνεται στους καθοριστικούς παράγοντες και τις συνέπειες του εξωτερικού εμπορίου και των οικονομικών ανισορροπιών και την οργάνωση του διεθνούς νομισματικού συστήματος και η οποία από το 2009 χτυπούσε «καμπανάκια» λέγοντας πως «η κρίση έχει δρόμο» και πως «οι τράπεζες χρειάζονται πακέτα στήριξης».

Φανατική υποστηρίκτρια της Ανγκελα Μέρκελ, η Ρέι υποστηρίζει πως η καγκελάριος της Γερμανίας είναι το μοναδικό άτομο που μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από το αδιέξοδο, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει «υπέρ» της τραπεζικής ενοποίησης. Οι νεότεροι στη λίστα, 31 ετών και οι δύο, είναι η Αμερικανίδα Μελίσα Ντελ και ο Ρώσος Ολεγκ Ιτσχόκι. Η μεν πρώτη έχει ειδικευτεί στα θέματα φτώχειας και οικονομικής ανάπτυξης και ο δεύτερος ειδικεύεται στην αγορά εργασίας και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Στα λαμπρά αστέρια της Οικονομίας εντάσσονται οι συγγραφείς του βιβλίου «Το Σπίτι του Χρέους», όπου εκφράζονται νέες ιδέες για την εξόφληση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον 37χρονο Αμερικανό Αμίρ Σουφί και τον 40χρονο Ινδό Αμίτ Σερού που λάνσαραν μέσω του έργου τους την ιδέα του στεγαστικού δανείου επιμερισμένης ευθύνης. Σε ένα τέτοιο δάνειο οι τράπεζες αναλαμβάνουν μέρος της ζημιάς εάν οι τιμές των κατοικιών υποχωρήσουν και καρπώνονται μέρος του οφέλους εάν οι τιμές αυξηθούν. Το ενδιαφέρον του ΔΝΤ έχει κεντρίσει επίσης ο Αμερικανοαυστραλός Τζάστιν Γούλφερς, αρθρογράφος της Wall Street Journal, ο οποίος μέσω της στήλης του έχει επικρίνει την πολιτική που ασκεί ο Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει λίγα βήματα για την αναθεώρηση του κοινωνικού ιστού στις ΗΠΑ, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην απασχόληση.

Τη λίστα απαρτίζουν ακόμη ο Νίκολας Μπλουμ που χρησιμοποιεί την ποσοτική έρευνα για να μετρήσει και να εξηγήσει τις πρακτικές διαχείρισης μεταξύ των επιχειρήσεων και των χωρών και η Έιμι Φίνκελσταϊν που ερευνά την επίδραση της πολιτικής στα συστήματα υγείας. Ο Ρέι Τσέτι που ειδικεύεται στη φορολογική πολιτική, την ασφάλιση, την ανεργία και την εκπαίδευση, η Κριστίν Φορμπς που εργάστηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας και ο Ρόλαντ Φράιερ που επικεντρώνεται στις κοινωνικές και πολιτικές ανισότητας της οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χρηματοδότηση
Ο Χαβιέ Γκαμπέ έχει ερευνήσει θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση, και την τιμολόγηση περιουσιακών στοιχείων.

Η Γκίτα Γκόπιναθ έχει ειδίκευση στη διεθνή μακροοικονομία και το εμπόριο, με έμφαση στο δημόσιο χρέος ενώ ο Μάθιου Γκέντζκοου μελετά τη συσχέτιση της οικονομίας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το ψηφιακό περιβάλλον. Οι Γάλλοι Εμανουέλ Φαρί, που ειδικεύεται στη νομισματική πολιτική, και ο Εμανουέλ Σάεζ που ανήκει στο... στρατόπεδο Πικετί. Ο Αμερικανός Τζόναθαν Λέβιν, είναι ειδικός σε θέματα βιομηχανικής οργάνωσης και μικροοικονομικής θεωρίας και η Αμερικανοκαναδή Εμι Νακαμούρα στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και τον επιχειρηματικό κύκλο.

Ο Νέιθαν Νουν εστιάζει στην έρευνα της οικονομικής ιστορίας, την ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο ενώ ο Πάραγκ Πάθακ επικεντρώνεται στο σχεδιασμό της αγοράς, της εκπαίδευσης και στην αστική οικονομία.

Ο Γάλλος Τόμας Φίλιπον μελετά τις αλληλεπιδράσεις οικονομικών και μακροοικονομίας: ασφάλιστρα κινδύνου, επενδύσεις, οικονομικές κρίσεις και συστημικό κίνδυνο. Τέλος ο Αργεντινός Ιβάν Βέρνινγκ, ο αποκαλούμενος «Θεωρητικός», μακροοικονομολόγος έχει στόχο τη βελτίωση των φορολογικών πολιτικών και την πολιτική ασφάλισης, μέσω θεωρητικών οικονομικών μοντέλων. Ερευνά τη σταθεροποίηση και τη νομισματική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..