Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ανεξαρτησία Σκοτίας: Για πρώτη φορά το «Ναι» προηγείται του «Οχι»

Ανεξαρτησία Σκοτίας: Για πρώτη φορά το «Ναι» προηγείται του «Οχι»


Προηγούνται, για πρώτη φορά, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκοτίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα για λογαριασμό των Κυριακάτικων Times, μόλις έντεκα ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που έγινε από το ινστιτούτο YouGov, το «ΝΑΙ» όπου ανήκει το
στρατόπεδο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας κερδίζει το 51% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 49% που λαμβάνει το «ΟΧΙ» όπου βρίσκονται οι αντίπαλοί τους εκείνοι που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Με λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα το «ΝΑΙ» στην ανεξαρτησία φαίνεται ότι καταφέρνει να ανατρέψει ένα σημαντικό προβάδισμα 22 ποσοστιαίων μονάδων που κατείχε πριν από μόλις ένα μήνα η κίνηση «Καλύτερα μαζί» εκείνων που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της Σκοτίας.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο ποσοστιαίες μονάδες υπεροχής του «ΝΑΙ» εμπίπτουν στο περιθώριο του στατιστικού λάθους που αναγνωρίζεται από την έρευνα, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι σαφές ότι αυξάνει κατακόρυφα την αγωνία πριν από το δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου.

Υπόσχεση για επιπρόσθετη αυτονομία μετά τη δημοσκόπηση
Εντωμεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, η κυβέρνηση της Βρετανίας θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες τα σχέδιά της για την παραχώρηση επιπρόσθετης αυτονομίας στη Σκωτία σε φορολογικά, δημοσιονομικά και προνοιακά θέματα εφόσον οι Σκωτσέζοι απορρίψουν την πρόταση για ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα. 

Οι δηλώσεις του Όσμπορν έγιναν στην τηλεόραση του BBC μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της δημοσκόπησης.

«Θα δείτε μέσα στις επόμενες ημέρες ένα σχέδιο δράσης για την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στη Σκωτία, περισσότερης αυτονομίας στη φορολογία, σε θέματα δαπανών, περισσότερη (...) εξουσία στο σύστημα πρόνοιας (...) που θα τεθεί σε ισχύ εάν επικρατήσει το Όχι στο δημοψήφισμα» είπε ο υπουργός.
Ο Όσμπορν σημείωσε ότι για το σχέδιο αυτό έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη και των τριών μεγάλων κομμάτων στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..