Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Κινούμενη άμμος οι ψηφοφόροι 3 μέρες πριν από το δημοψήφισμα

Νεαρή οπαδός της ανεξαρτησίας βγάζει selfie με τον Αλεξ Σάλμοντ, ηγέτη του στρατοπέδου που ζητά «διαζύγιο» από το Λονδίνο


Τρεις ημέρες έμειναν για το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της Σκοτίας και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υποβάλλουν τους Βρετανούς σε σκοτσέζικο ντους με τα ευρήματά τους: δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο «όχι» στην ανεξαρτησία, ενώ μία τρίτη εμφανίζει να προηγείται το «ναι», κάτι που δείχνει ότι το δημοψήφισμα
της Πέμπτης θα εξελιχθεί σε θρίλερ. Εν τω μεταξύ χιλιάδες υποστηρικτές του «ναι» και του «όχι» πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στους δρόμους του Εδιμβούργου και της Γλασκόβης το Σαββατοκύριακο και οι ηγέτες των δύο στρατοπέδων ανέβασαν τους τόνους για να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να ταχθούν υπέρ ή κατά της σκοτσέζικης ανεξαρτησίας.


Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξ Σάλμοντ, τόνισε στο BBC ότι «πρόκειται για ευκαιρία που δίνεται μία φορά σε κάθε γενιά, ίσως ευκαιρία που δίνεται μία φορά σε μία ζωή, για τη Σκοτία» και ανέφερε ως επιτυχία της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας την «ύπαρξη διαφορετικών «ναι»». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «στόχος μας δεν είναι να κερδίσουμε με μία ψήφο, αλλά με ισχυρή πλειοψηφία».

Την ώρα που μεγάλες σκοτσέζικες εταιρείες, μεταξύ των οποίων τράπεζες, προειδοποιούν ότι θα μετακινηθούν στην Αγγλία σε περίπτωση απόσχισης, η αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζεον δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της Πέμπτης «δεν θα το καθορίσει ο φόβος αλλά η ελπίδα» και ότι «δεν θα το καθορίσουν οι πολιτικοί του Ουεστμίνστερ ούτε τράπεζες ούτε εταιρείες, αλλά όλοι εμείς, ο λαός της Σκοτίας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της καμπάνιας «Better Together» (Καλύτερα Μαζί), Αλιστερ Ντάρλινγκ, τόνισε ότι η ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας «θα ήταν δρόμος χωρίς επιστροφή» και εξέφρασε την ανησυχία του που λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες «ακόμη δεν γνωρίζουμε την απάντηση σε βασικά ερωτήματα».

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το περασμένο Σάββατο από το ινστιτούτο ICM και την εφημερίδα Telegraph εμφάνισε το «ναι» να έχει προβάδισμα με ποσοστό 54% έναντι 46% εκείνων που επιθυμούν την παραμονή της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο το περιθώριο λάθους είναι υψηλότερο από άλλες δημοσκοπήσεις, καθώς έγινε σε μικρό δείγμα (705 άτομα).

Δύο άλλες δημοσκοπήσεις έδωσαν ελαφρύ προβάδισμα στο «όχι»: εκείνη της Opinium για τον Observer έδωσε 53% στο «όχι» και 47% στο «ναι», ενώ η σφυγμομέτρηση του Survation 54% και 46% αντίστοιχα.

Η θέση στην ΕΕ
Ενα «καυτό» θέμα στο ντιμπέιτ για την ανεξαρτησία, που απειλεί να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» για αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη, είναι η παραμονή της Σκοτίας στην ΕΕ. Η καμπάνια του «ναι» επικαλείται νομικά προηγούμενα, όπως αυτό της Αλγερίας όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γαλλία, για να πείσουν ότι η ανεξάρτητη Σκοτία μπορεί να παραμείνει στην ΕΕ, ενώ αντιθέτως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η χώρα θα χρειαστεί να καταθέσει εκ νέου αίτηση ένταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..