Σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου και κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα πυροδότησαν οι επίμονες αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος όχι μόνο στην κλειστή σύσκεψη στελεχών την περασμένη Παρασκευή, αλλά και χθες στην Πανελλαδική Συνάντηση του
ΠΑΣΟΚ επανήλθε με τη δευτερολογία του στο επίμαχο σημείο της προγραμματικής συμφωνίας της δικομματικής κυβέρνησης.
Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου τείνει μέχρι τώρα ευήκοον ους σε εισηγήσεις που αφορούν μόνο το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (π.χ. Β' Αθήνας), ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι «διαβάζει» την πρόσφατη αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Ιταλία (με συμφωνία Ρέντσι - Μπερλουσκόνι) και αναζητά πρόταση... προσομοίωσης στα σημερινά ελληνικά πολιτικά δεδομένα.
«Δεν αρκεί να θέλεις να δημιουργήσεις τις θεσμικές προϋποθέσεις πολυκομματικών κυβερνήσεων, πρέπει να υπάρχουν και προγραμματικές λύσεις», είπε χθες ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα προτείνει στον Αντώνη Σαμαρά άμεσα (αν όχι και σήμερα στο προγραμματισμένο για τη 1.45 ραντεβού του με τον πρωθυπουργό) συγκεκριμένη πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, που επί της ουσίας θα αφαιρέσει το «προνόμιο» από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολογίζει στο μπόνους των 50 εδρών.
Η αναφορά
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με τη χθεσινή αναφορά του (και με φόντο τη διαρκή ένταση από τα συνεχή θερμά επεισόδια στο ΠΑΣΟΚ) έθιξε στην πραγματικότητα το σενάριο δύο απανωτών εκλογών, όπως ακριβώς συνέβη το 2012 (Μάιο και Ιούνιο). Εξυπακούεται ότι πιθανή υιοθέτηση της πρότασης να κατατεθεί αλλαγή του εκλογικού νόμου όταν ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής σημαίνει ότι η αλλαγή αυτή θα ισχύσει για τις «δεύτερες» εκλογές, στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αν και αποδέχεται ότι υπάρχει στην προγραμματική συμφωνία δέσμευση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, απαντά αρνητικά στα σενάρια να γίνει κίνηση προς το αναλογικότερο τώρα, αλλά συμφωνεί με την ανάγκη να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες του «χάρτη».
«Ποιος είπε ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι θα είναι πρώτος στο επίπεδο του 25% ή 26%; Ποιος είπε ότι ο κόσμος δεν θέλει σταθερότητα; Και ποιος είπε ότι έχει λήξει το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου;», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά χθες του κ. Βενιζέλου.
Συμμαχία
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που προσέρχεται στον στίβο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης με την πασιφανή διάθεση να διαμορφώσει συνθήκες για τη συγκρότηση συμμαχίας με άλλες δυνάμεις ή πρόσωπα της Δημοκρατικής Παράταξης, πιστεύει -όπως εκτιμούν οι γνωρίζοντες- ότι εάν προκληθούν πρόωρες εκλογές από τη μη ψήφιση νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα επαναληφθεί το «2012» και στη δεύτερη αναμέτρηση με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθεί χωρίς την προσδοκία της «προίκας». «Εμείς θα προτείνουμε κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.
Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει διαδοχικές συζητήσεις με στελέχη και συνεργάτες του και είναι αποφασισμένος να θέσει το ζήτημα και στον πρωθυπουργό.
«Καλικάντζαροι» και παλικαράκια
Σε πεδίο σύγκρουσης, όπου η φράση «όλοι εναντίον όλων» αποδίδει σε μεγάλο βαθμό το σχεδόν εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, μετατρέπεται ο διάλογος για τη συγκρότηση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης.
Μετά το θερμό επεισόδιο μεταξύ των κ. Βενιζέλου και Χρυσοχοΐδη στη σύσκεψη των «πράσινων» υπουργών και στελεχών την περασμένη Παρασκευή, χθες στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΠΑΣΟΚ που έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών άναψαν πάλι τα αίματα, με τους «πρωταγωνιστές» να επανέρχονται με δριμύτερες επιθέσεις.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν άφησε αναπάντητο κάθε σημείο των ισχυρισμών του Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά προχώρησε και σε ολομέτωπη επίθεση και προς τον υπουργό αλλά και προς τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Μίλησε για «καλικάντζαρους» και «φαντάσματα» που εξακολουθούν να υπάρχουν στην παράταξη: «Τα φαντάσματα είναι παρόντα και οι "καλικάντζαροι" της παράταξης στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Και αυτό γιατί ο υπουργός Υποδομών επέμεινε στη σκληρή κριτική του κατά της ηγεσίας και για τη μη λειτουργία του κόμματος, καθώς και στην πρότασή του για να ανοίξει το θέμα της προεδρικής εκλογής εδώ και τώρα.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης εισέπραξε τα πυρά (αν και σε διαφορετικούς τόνους) του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, Λ. Γρηγοράκου, Γ. Λιάνη, Χρ. Πρωτόπαπα, Κ. Πιερρακάκη και άλλων, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε ότι πλασάρει στρατηγική με ηγετικές βλέψεις, τονίζοντας ότι δεν είναι άνθρωπος «κανενός προέδρου του ΠΑΣΟΚ».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του (ενδιάμεσα καταγράφηκαν αψιμαχίες στελεχών), αμφισβήτησε επί της ουσίας τη συμβολή του Γ. Παπανδρέου για την ενίσχυση του εκλογικού αποτελέσματος της «Ελιάς» - λίγες μέρες μετά το δηλητηριώδες σχόλιο για την ψήφο πίσω από το παραβάν.
Απαντώντας, επιθετικά σχόλια κατά της κυβέρνησης συνεργασίας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) έκανε χθες ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Γ. Ελενόπουλος, με αφορμή το πινγκ πονγκ μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ για τις «υποσχέσεις» του κ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ. «Οποιος ψάχνει για λαϊκισμό, μπορεί να βρει ικανοποιητικές δόσεις σε όσα εξήγγειλαν οι κ.κ. Σαμαράς και Τσίπρας ως αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης», υποστήριξε μεταξύ άλλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..