Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Δάσκαλος γιόγκα με φυτεία παραισθησιογόνων κάκτων

ΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΧΗΜΕΙΟ  Οι εισαγγελικές αρχές καλούνται για πρώτη φορά πανελλαδικά να χειριστούν υπόθεση με κάκτους τύπου «Πεγιότ». Το πόρισμα του Χημείου για την ουσία των κάκτων θα είναι βασικό για την π


Μπορεί οι Ινδιάνοι της Λατινικής Αμερικής να είχαν ανακαλύψει 5.500 χρόνια πριν τις παραισθησιογόνες ιδιότητες των κάκτων «Πεγιότ», τους οποίους χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές, στην Ελλάδα ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικές αρχές εντοπίζουν ολόκληρη φυτεία με τους «μαγικούς» κάκτους. Η... ψυχεδελική κακτο-φυτεία εντοπίστηκε στον
Ασώματο Ρεθύμνου, στην ιδιοκτησία γνωστού Ολλανδού δάσκαλου της γιόγκα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός στην ευρύτερη περιοχή για τις εναλλακτικές μεθόδους και θεραπείες του. Πρόκειται για 247 κάκτους «Σαν Πένδρο» και «Πεγιότ», οι οποίοι μοιάζουν με τους κοινούς κάκτους και μόνο κάποιος γνώστης του αντικειμένου μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά.


Ιδιαίτερα οι κάκτοι «Πεγιότ» μοιάζουν πολύ με τη φραγκοσυκιά. Είναι παγκοσμίως γνωστοί για τις ψυχοδραστικές ιδιότητές τους. Για πρώτη φορά οι ελληνικές αστυνομικές αρχές «συστήνονται» με τους «Πεγιότ» το 2008 στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όταν μία παρέα νεαρών -ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι-, επιστρέφοντας από το Αμστερνταμ, επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα 15 κάκτους «Πεγιότ». Οι αστυνομικοί αρχίζουν να υποψιάζονται τους κάκτους μόνο όταν εντόπισαν στις αποσκευές των νεαρών σπόρους χασίς.

Ο 57χρονος Ολλανδός δάσκαλος της γιόγκα διαμένει στον Ασώματο Ρεθύμνου την τελευταία 20ετία και ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τις εναλλακτικές μεθόδους τεχνικών και θεραπείας που εφάρμοζε. Είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη και απευθύνονταν σε αυτόν πολλοί από το εξωτερικό που ταξίδευαν στην Κρήτη για να τον συναντήσουν και να τους βοηθήσει στο πρόβλημά τους.

Στις αστυνομικές αρχές του Ρεθύμνου ήταν γνωστός καθώς στο παρελθόν έχει συλληφθεί για υποθέσεις ναρκωτικών με χασίς.Ουδείς ωστόσο μέχρι πρότινος μπορούσε να αντιληφθεί -λόγω κυρίως άγνοιας- ότι οι δεκάδες κάκτοι που είχε σε γλάστρες μέσα στο κτήμα του δεν ήταν διακοσμητικοί.

Αστυνομικοί εντόπισαν για πρώτη φορά τους κάκτους πριν από περίπου δύο μήνες, στο πλαίσιο ευρύτερης επιχείρησης που έγινε στην περιοχή της Πρέβελης. Εκ πρώτης όψεως, οι κάκτοι δεν κίνησαν τις υποψίες τους, όμως συνδυάζοντας το παρελθόν του 57χρονου με κάποιες φήμες, θέλησαν να ψάξουν περισσότερο την υπόθεση και να μάθουν εάν οι κάκτοι που είχε στην αυλή του ήταν όντως «αθώοι».

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε το Σάββατο, οπότε και κατασχέθηκαν όλοι οι κάκτοι, ύψους έως και 2,5 μέτρα. Μαζί με τον 57χρονο, συνελήφθησαν ακόμα ο 32χρονος Πολωνός βοηθός του αλλά και μία 50χρονη Γερμανίδα. Η τελευταία είχε απευθυνθεί στον Ολλανδό δάσκαλο για κάποιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Στην Κρήτη ήρθε πριν από περίπου έναν μήνα με προγραμματισμένη αναχώρηση στις 11 Οκτωβρίου.

Η σύλληψή τους έγινε στο πλαίσιο του Αυτοφώρου και αφορά την κατάσχεση μικρής ποσότητας χασίς. Οι εισαγγελικές αρχές του Ρεθύμνου, οι οποίες καλούνται για πρώτη φορά πανελλαδικά να χειριστούν μία τέτοια υπόθεση, θα αναμένουν το πόρισμα του Χημείου σε σχέση με τους κατασχεθέντες κάκτους για την ποινική αντιμετώπιση του 57χρονου. Λεπτομέρειες για την υπόθεση έδωσε ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, Κώστας Λαγουδάκης.

ΜΕΣΚΑΛΙΝΗ
Η δράση της και οι «μυημένοι»

Κομμάτια του κάκτου μπορούν να μασηθούν χλωρά ή αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται ως αφεψήματα. Η κυριότερη ουσία είναι η μεσκαλίνη. Χρειάζεται 2-3 ώρες για να ξεκινήσει η επίδραση, που διαρκεί έως 12 ώρες. Σε μεγάλες δόσεις, υπάρχει κίνδυνος ανακοπής. Προκαλεί αίσθηση ότι στο Διαδίκτυο αρκετοί είναι οι Ελληνες που γνωρίζουν για τις ιδιότητες των κάκτων «Πεγιότ» και μάλιστα ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση και τη φροντίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..