Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ποινή αόριστης κάθειρξης επέβαλε για πρώτη φορά το Εφετείο Καλαμάτας

dikastirio kalamata 3-9-2014


Ποινή κάθειρξης αόριστης διάρκειας, επέβαλε για πρώτη φορά το Εφετείο Καλαμάτας, σε 39χρονο κατηγορούμενο για κλοπές, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως
επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

Πρόκειται για την εφαρμογή του νέου άρθρου του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε δράστες που ενεργούν κατ' επανάληψη και καθ' υποτροπή.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, στο tharrosnews.gr, το άρθρο ορίζει ότι «αν κάποιος, παρά το ότι τιμωρήθηκε επανειλημμένα, τουλάχιστον 3 φορές για κακουργήματα ή πλημμελήματα που πηγάζουν από δόλο, με ποινές στερητικές της ελευθερίας ή μια από τις οποίες τουλάχιστον κάθειρξη, διαπράξει νέο κακούργημα ή πλημμέλημα από δόλο το οποίο σε συνδυασμό με τις προηγούμενες πράξεις αποδεικνύει ότι είναι εγκληματίας καθ' έξη ή κατ΄ επάγγελμα επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, το δικαστήριο, όταν η ποινή που πρέπει να του επιβληθεί είναι πρόσκαιρη κάθειρξη, του επιβάλει κάθειρξη αόριστης διάρκειας».

Η ποινή αυτή εκτίεται σε ιδιαίτερα καταστήματα ή σε ιδιαίτερα τμήματα φυλακών. Στην απόφαση καθορίζεται μόνο το ελάχιστο όριο διάρκειας της κάθειρξης. Μετά τη λήξη του ελάχιστου ορίου της κάθειρξης που ορίσθηκε, κάθε 3 χρόνια εξετάζεται, είτε με αίτηση του κρατουμένου, είτε και αυτεπαγγέλτως αν μπορεί να απολυθεί.

Η συγκεκριμένη διάταξη βρήκε εφαρμογή την Τρίτη, στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, για 39χρονο χρήστη ναρκωτικών, που επανειλημμένα έχει συλληφθεί για κλοπές.

Στο εδώλιο κάθισε και ένας φίλος του, ο οποίος κατηγορείτο ως συνεργός σε τρεις κλοπές μηχανών, μια διάρρηξη αυτοκινήτου και μία απόπειρα κλοπής μηχανής.

Το δικαστήριο επέβαλε στον 39χρονο κάθειρξη αόριστης διάρκειας, με κατώτατο όριο τα 7 χρόνια, ενώ στον φίλο του καταλογίσθηκε μόνο μια απόπειρα κλοπής, μετά από κατάθεση μάρτυρα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..