Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Μετέφεραν τη σκέψη ενός ανθρώπου στον εγκέφαλο άλλου

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ κατάφεραν το ακατόρθωτο: να μεταφέρουν τη σκέψη ενός ατόμου στο μυαλό ενός άλλου, και μάλιστα τη στιγμή που ο ένας β


Το να «διαβάζει» κανείς τη σκέψη του άλλου είναι από τα μεγαλύτερα οράματα της ανθρωπότητας και ένας τομέας στον οποίο η επιστήμη έχει επενδύσει σημαντική προσπάθεια.
Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει τον
χειρισμό συσκευών, ακόμη και αυτοκινήτων με τη δύναμη της σκέψης, με τη βοήθεια πολύπλοκων εφαρμογών και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το να επικοινωνήσεις με τη σκέψη, όμως, και δη από μεγάλη απόσταση παρέμενε άπιαστο όνειρο.


Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, αφού επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, κατάφεραν το ακατόρθωτο: να μεταφέρουν τη σκέψη ενός ατόμου στο μυαλό ενός άλλου, και μάλιστα τη στιγμή που ο ένας βρίσκεται στην Ινδία και ο άλλος στη Γαλλία. Δεν ήταν, φυσικά, σύνθετες σκέψεις, αλλά ένας χαιρετισμός, που ήταν όμως αρκετός. Πώς λειτουργεί το σύστημα: οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το BCI, που επιτρέπει στον εγκέφαλο να «επικοινωνήσει» με τον υπολογιστή μέσω αισθητήρων. Οι αισθητήρες του ατόμου που βρισκόταν στην Ινδία κατέγραψαν τα εγκεφαλικά κύματα, που προέκυψαν όταν εκείνος σκέφτηκε τον χαιρετισμό.

Το πείραμα
Τα δεδομένα κωδικοποιήθηκαν και στάλθηκαν μέσω Διαδικτύου στη Γαλλία. Εκεί «διαβάστηκαν» και μεταδόθηκαν μέσω ενός μαγνητικού πηνίου στον εγκέφαλο του δεύτερου συμμετέχοντος στο πείραμα. Εκείνος είδε τα σύμβολα των μαγνητικών σημάτων, τα οποία είχε μάθει νωρίτερα να αναγνωρίζει. Είναι σαφές ότι δεν έχει καμιά σχέση με τηλεπαθητικές ικανότητες, ούτε ότι κάποιος κατάφερε πραγματικά να «διαβάσει» τις σκέψεις του άλλου.

Το πείραμα ήταν επιτυχημένο στο 85% των προσπαθειών και αποτελεί την πρώτη θετική εξέλιξη στον συγκεκριμένο ερευνητικό τομέα. Είναι δηλαδή η απόδειξη ότι η ανθρώπινη σκέψη μπορεί να κωδικοποιηθεί σε δεδομένα, να αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στη συνέχεια να αποκωδικοποιηθεί με επιτυχία, μόνο όμως οι σκέψεις που κάποιος επιθυμεί να «διαβαστούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..