Γύρω από το όνομά του έχουν διατυπωθεί θεωρίες επί θεωριών και το μυστήριο της ταυτότητας του διαβόητου Τζακ του Αντεροβγάλτη παρέμενε ένα μυστήριο. Ωστόσο, 126 χρόνια μετά τις δολοφονίες, ένας 48χρονος επιχειρηματίας - ερασιτέχνης ντετέκτιβ ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την
πραγματική ταυτότητα του διασημότερου serial killer.
Οπως επισημαίνει ο Ράσελ Έντουαρντς, ο άνθρωπος που σκόρπισε το θάνατο το 1888 στο Ιστ Εντ του Λονδίνου ήταν «σίγουρα, κατηγορηματικά και απόλυτα» ένας 23χρονος πολωνός με εβραϊκές ρίζες, μετανάστης, ονόματι Άαρον Κοσμίνσκι, κομμωτής στο επάγγελμα, ο οποίος τελικά πέθανε σε άσυλο.
Ο Έντουαρτς δήλωσε ότι μία ματωμένη εσάρπα ενός από τα θύματα του Αντεροβγάλτη, την οποίααγόρασε το 2007 σε δημοπρασία στο Σάφολκ είχε πάνω το γενετικό αποτύπωμα που τον οδήγησε στον περιβόητο δολοφόνο.
«Εχω το μοναδικό κομμάτι της ιατροδικαστικής απόδειξης για όλη την ιστορία της υπόθεσης. Μου πήρε 14 χρόνια και έχω δώσει τελικά τη λύση στο μυστήριο για το ποιος ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Μόνο αυτοί που δεν πιστεύουν και θέλουν να διαιωνίζουν το μύθο θα αμφιβάλλουν. Τώρα πλέον τον αποκαλύψαμε», είπε ο Έντουαρντς.
Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης είχε σκοτώσει τουλάχιστον πέντε γυναίκες, κόβοντάς τουςς το λαιμό, αφαιρώντας όργανά τους και αφήνοντας τα κατακρεουργημένα σώματά τους σε άλση στο Γουαϊτσάπελ.
Ο μύθος του Αντεροβγάλτη είχε συνεπάρει τον 48χρονο Έντουαρντς από το Μπάρνετ και στον ελεύθερό του χρόνο «ερευνούσε» την υπόθεση.
Το 2007 είδε μία εσάρπα που ανήκε στην Κάθριν Έντοους, ένα από τα θύματα του κακοποιού, και η οποία έβγαινε στο «σφυρί». Την αγόρασε και ζήτησε τη βοήθεια του ειδικού στη μοριακή βιολογία, Jari Louhelainen. Αυτός με τη σειρά του χρησιμοποίησε πρωτοποριακές μεθόδους για να εντοπίσει το DNA από το αίμα της γυναίκας, αλλά και του δολοφόνου.
«Είμαι εδώ με την εσάρπα και πιθανώς την απόδειξη της λύσης των πιο ανεξιχνίαστων δολοφονιών στην αγγλική εγκληματολογική ιστορία. Αλλά από πού να αρχίσω. Ιδού το ερώτημα», σημείωσε.
«Ζήτησα τη βοήθεια του Jari και ξεκινήσαμε ένα ταξίδι 3,5 ετών. Όταν ανακαλύψαμε την αλήθεια, ήταν το πιο συναρπαστικό συναίσθημα της ζωής μου», πρόσθεσε.
Τα πρώτα τεστ DNA ξεκίνησαν το 2011. Οι πρώτες δοκιμές ήταν άκαρπες, ωστόσο πρόσφατα ο Louhelaine εντόπισε πολύ μικρά ίχνη σπέρματος στην εσάρπα, χρησιμοποιώντας την τεχνική των UV φωτογραφικών απεικονίσεων.
Στην εσάρπα βρίσκονταν βέβαια και κηλίδες αίματος που διαπιστώθηκε ότι όντως ήταν αίμα του θύματος.
Για την ταυτοποίηση του αίματος της Έντοους συνεργάστηκε μια μακρινή απόγονος της, η Κάρεν Μίλερ, η οποία δέχθηκε να δώσει δείγμα δικού της γενετικού υλικού.
Οσο για το γενετικό υλικό του δολοφόνου, συνεργάστηκε μια μακρινή απόγονος της κόρης του Κοσμίνσκι που ωστόσο δεν παραχώρησε την άδεια για δημοσιοποίηση της ταυτότητάς της.
Παρά τις δηλώσεις όμως του Έντουαρντς, κάποιοι ειδικοί στο μύθο του Αντεροβγάλτη, διατηρούν επιφυλάξεις. Για παράδειγμα, ο Ρίτσαρντ Κομπ δήλωσε στους Times ότι την εσάρπα αυτή έχουν αγγίξει δεκάδες άτομα στο πέρασμα το χρόνο, κάτι που καθιστά τα δείγματα DNA λιγότερο αξιόπιστα.
Ο Εντουαρτνς σημείωσε ότι η ανακάλυψη αυτή 126 χρόνια μετά τις δολοφονίες έγιναν πέρα από κάθε αμφιβολία από τον Κοσμίνσκι, έναν από τους έξι υπόπτους που θεωρήθηκαν ότι βρίσκονται πίσω από τον Αντεροβγάλτη. Μάλιστα, έγραψε και βιβλίο με τίτλο «Ονομάζοντας τον Τζάκ τον Αντεροβγάλτη» και το οποίο κυκλοφορεί αύριο στη Βρετανία.
Επεσήμανε δε, ότι την εσάρπα - απόδειξη μάζεψε από τον τόπο του εγκλήματος ο αστυνόμος Άμος Σίμσον, οποίος ήταν εν ώρα υπηρεσίας τη νύχτα της δολοφονίας της Εντοους και την ήθελε για την σύζυγό του.
Ωστόσο, εκείνη τρόμαξε τόσο από το αίμα, δεν την φόρεσε ποτέ και την αποθήκευσε για πολλά χρόνια μέχρι που τέθηκε σε δημοπρασία πριν από 7 χρόνια.
«Δόξα τω Θεώ που δεν πλύθηκε ποτέ, καθώς έχει τη ζωτικής σημασίας απόδειξη», τόνισε ο Έντουαρντς.
Ο συγγραφές, ο οποίος δήλωσε ότι εμπνεύστηκε μερικώς για την έρευνα μετά την ταινία From Hell με τον Τζόνι Ντεπ που αναφέρεται στον Αντεροβγάλτη, τόνισε ότι η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον Κοσμίνσκι ως ύποπτο, αλλά δεν είχε ποτέ την απόδειξη για να τον οδηγήσει σε δίκη.
Ο Κοσμίνσκι ήταν εβραίος, πολωνός μετανάστης, ο οποίος διώχθηκε από Ρώσους ηγέτες και έφτασε το 1881 στην Αγγλία μαζί με την οικογένειά του, όπου έζησε στο Mile End.
Επασχε από σχιζοφρένεια και είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρεία, ενώ πέθανε σε ηλικία 53 ετών από γάγγραινα στο πόδι.
Πηγές: Guardian, Daily Mail
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..