Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Δώρα στη Σκοτία για να μη ζητήσει «διαζύγιο»

Εχοντας μόλις 10 ημέρες στη διάθεσή της μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν «κίνητρα» για να μην ανεξαρτητοποι


Με σχέδια για ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία προσπαθεί το Λονδίνο να αποτρέψει την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα περί ανεξαρτητοποίησης της Σκοτίας, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους υπέρμαχους της απόσχισης να αποκτούν ελαφρύ
προβάδισμα.
Σύμφωνα με έρευνα της YouGov για τους κυριακάτικους Times, το «ναι» στην ανεξαρτησία θα λάβει 51% των ψήφων, ενώ το «όχι» το 49%.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επισήμως σχολίασε ότι «η μόνη δημοσκόπηση είναι αυτή που γίνεται την ημέρα των εκλογών», ωστόσο η τελευταία σφυγμομέτρηση φαίνεται ότι έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως την κυβέρνηση, που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.


Εχοντας μόλις 10 ημέρες στη διάθεσή της μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, «κίνητρα» για να μην ανεξαρτητοποιηθεί η Σκοτία.

«Θα δείτε μέσα στις επόμενες ημέρες ένα σχέδιο δράσης για την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στη Σκοτία, περισσότερης αυτονομίας στη φορολογία, σε θέματα δαπανών, περισσότερη εξουσία στο σύστημα πρόνοιας που θα τεθεί σε ισχύ εάν επικρατήσει το ?όχι? στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο Οσμπορν, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο σχέδιο έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη και των τριών μεγάλων κομμάτων στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ακόμα και ο επικεφαλής της εκστρατείας του «όχι» (Better Together) Αλιστερ Ντάρλινγκ χαρακτήρισε ανησυχητικά τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το «όχι» διατηρούσε σαφέστατο προβάδισμα. Από την άλλη πλευρά, το στρατόπεδο του «ναι» φαίνεται να κρατά χαμηλούς τους τόνους.

Την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, με άρθρο του κατηγόρησε ουσιαστικά την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζει στην οικονομία ρίχνει νερό στον μύλο των οπαδών της απόσχισης και τάχθηκε υπέρ της εκχώρησης περισσότερων εξουσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Κάμερον
Θυμίζουμε ότι ο Κάμερον ήταν εκείνος που απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρχει τρίτη επιλογή στο δημοψήφισμα με το ερώτημα «θέλετε η Σκοτία να γίνει ανεξάρτητη χώρα;» -δηλαδή να μην αποσχιστεί, αλλά να αποκτήσει περισσότερη αυτονομία-, καθώς πίστευε ότι ήταν σίγουρη η απόρριψη της ανεξαρτητοποίησης και ότι το συντριπτικό ποσοστό θα έκοβε μια για πάντα τα φτερά των αυτονομιστών.

Οπως αναφέρει μερίδα του βρετανικού Τύπου, ο Κάμερον είχε χθες συνομιλίες με τη βασίλισσα Ελισάβετ, προκειμένου να βρεθεί μια «αναίμακτη» λύση για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος απόσχισης της Σκοτίας.

Το Μπάκινγχαμ φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο από τις εξελίξεις, καθώς εκτιμά ότι η βασίλισσα θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας συνταγματικής κρίσης και, στην περίπτωση απόσχισης, θα υποχρεωθεί να διορίσει κάποιον «ύπατο εκπρόσωπο» του στέμματος στη Σκοτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..