Είναι ο άνθρωπος πίσω από το μεγαλύτερο «success story» στα παγκόσμια χρονικά. Ξεκίνησε με μισθό μόλις 12 δολ. τον μήνα και κατέληξε με περιουσία... 25 δισ. δολ. Αφεντικό του ιστότοπου «Alibaba», ο Κινέζος Τζακ Μα βρήκε μεν τον «θησαυρό», χωρίς ωστόσο να περιοριστεί στη φράση «άνοιξε σουσάμι»
Η προσωπική του ιστορία: μυθικότερη ακόμη και
από εκείνη του παραμυθικού ήρωα «Αλή Μπαμπά». Γέννημα-θρέμμα της πόλης Χανγκτζού στην ανατολική Κίνα, ο 50χρονος Τζακ Μα ξεκίνησε από χαμηλά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 εργαζόταν ως καθηγητής αγγλικών με μισθό μόλις 12 δολ. τον μήνα. Πίσω στο παρόν ωστόσο, ο ίδιος άνθρωπος έχει εκτοξευθεί στην κορυφή του παγκόσμιου επιχειρείν. Ο Τζακ Μα είναι πια ο πλουσιότερος επιχειρηματίας στην Κίνα και ο δεύτερος πλουσιότερος σε ολόκληρη την Ασία. Μόνο τον τελευταίο χρόνο η περιουσία του αυξήθηκε κατά περίπου... 20 δισ. δολ. και πλέον ξεπερνάει τα 25 δισ. (από περίπου 4 δισ. που ήταν πέρυσι).
Η «Alibaba», η online εταιρεία-παντοπωλείο που ίδρυσε το 1999 με έδρα το διαμέρισμά του στη Χανγκτζού και αρχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 δολ., ήρθε την Παρασκευή να «κουρσέψει» το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στα χρονικά. Η εταιρεία-φαινόμενο άντλησε το ποσό-ρεκόρ των 25 δισ. δολ. και είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να εκτοξεύεται στα 231 δισ. δολ., φέρνοντας χαμόγελα στον μικρόσωμο Τζακ, ο οποίος ωστόσο παραμένει εντυπωσιακά ταπεινός παρά τα πλούτη του.
Ο «Αλή Μπαμπά» του Διαδικτύου μεγάλωσε στην Κίνα την περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης. Ως νέος έζησε πολλές αποτυχίες. Απέτυχε στις εξετάσεις για την είσοδο στο πανεπιστήμιο και είδε τις αιτήσεις του για εργασία να απορρίπτονται από δεκάδες εργοδότες. Το μόνο μάθημα στο οποίο ήταν καλός ήταν τα αγγλικά, και ως εκ τούτου κατέληξε να εργάζεται ως ξεναγός και δάσκαλος. Η «αποκάλυψη» ωστόσο ήρθε το 1995, όταν αυτός επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Σίλικον Βάλεϊ. Την ίδια χρονιά συνέστησε την πρώτη του διαδικτυακή εταιρεία με την ονομασία «China Pages» και το 1999 προχώρησε στη δημιουργία της «Alibaba», που αρχικά συνέδεε Κινέζους εξαγωγείς με αγοραστές από το εξωτερικό.
Με πρότυπο τον... Φόρεστ Γκαμπ
Ιδιόρρυθμος, ιδιαίτερος, εκκεντρικός... ο Τζακ Μα αναγνωρίζει ως πρότυπό του τον Φόρεστ Γκαμπ, δηλώνει φανατικός οικολόγος και λατρεύει το καραόκε καθώς και το τάι τσι. Αν και «βασιλιάς του ηλεκτρονικού εμπορίου», δεν είναι κλασικός «κομπιουτεράς» ούτε εξπέρ στον προγραμματισμό. «Βάζω στην 1η θέση τους πελάτες, στη 2η τους εργαζόμενους και στην 3η τους μετόχους», είχε δηλώσει ο 50χρονος, ο οποίος έχει επιπλέον τονίσει πως «θα προτιμούσε να κλείσει την επιχείρησή του παρά να λαδώσει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..