Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Εκβιασμοί εφήβων τώρα και στο Τwitter

15χρονη δεχόταν συνεχείς απειλές από 25χρονο που της ζητούσε να του στέλνει προκλητικές φωτογραφίες


Διαστάσεις παίρνει μια νέα διαδικτυακή απειλή με θύματα εφήβους οι οποίοι εκβιάζονται από χρήστες νεαρής ηλικίας των κοινωνικών δικτύων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γραμμής Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ και του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς
Διαδικτύου, Γιώργο Κορμά, μόνο φέτος καταγράφηκαν πάνω από πενήντα περιστατικά εφήβων οι οποίοι είχαν πέσει θύματα τέτοιας παρενόχλησης.


«Ο κόσμος θεωρεί ότι οι δράστες της παρενόχλησης παιδιών είναι οπωσδήποτε μεσήλικες. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό γινόμαστε διαρκώς αποδέκτες καταγγελιών από μικρά παιδιά-εφήβους που έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης από νεαρούς ηλικίας 20 ή 25 ετών» επισημαίνει, τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες πλησιάζουν το θύμα τους μέσα από ψεύτικα προφίλ.

Χαρακτηριστική είναι περίπτωση 15χρονου κοριτσιού που δεχόταν διαρκείς απειλές και εκβιασμούς από 25χρονο, ο οποίος την είχε αναγκάσει να του αποκαλύψει τον κωδικό για τον λογαριασμό της, με αποτέλεσμα να μπορεί να μπαίνει στο προφίλ της και να έχει πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες της. Της ζητούσε να του στέλνει προκλητικές φωτογραφίες και της έλεγε πως αν είναι ήσυχη και υπάκουη δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, με αποτέλεσμα η ζωή της μικρής να γίνει αφόρητη.

Οι γονείς
Πρόκειται μόνο για ένα από τα περιστατικά, για την αντιμετώπιση των οποίων σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν και οι γονείς, οι οποίοι ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κορμά, δεν είναι πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοια ενδεχόμενα.

«Πολλές φορές ρίχνουν ευθύνες στα παιδιά. Ωστόσο η βοήθειά τους είναι απαραίτητη, αλλά πολλά παιδιά διστάζουν να τους μιλήσουν από φόβο μήπως τους απαγορεύσουν το Ιντερνετ, μήπως τους στενοχωρήσουν ή για να μην τους φορτώσουν με τα δικά τους προβλήματα».

Πάντως, μετά το Facebook, και το Twitter φαίνεται ότι αρχίζει να αποτελεί πεδίο δράσης για εκβιασμούς, παρενόχληση (σεξουαλική ή μη) ανηλίκων ακόμα και για παιδική πορνογραφία.

Καταγγελίες
Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της SafeLine, σύμφωνα με τα οποία 149 λογαριασμοί του Twitter καταγγέλθηκαν στην ελληνική γραμμή.

Από το σύνολο των καταγγελιών, 53 προωθήθηκαν στον υπεύθυνο του Twitter και στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ 20 απ΄ αυτές, οι οποίες αφορούσαν παιδική πορνογραφία, προωθήθηκαν για περαιτέρω έρευνα στον INHOPE τον Οργανισμό που ελέγχει όλες τις ευρωπαϊκές γραμμές.

«Μέχρι τώρα οι καταγγελίες που δεχόμαστε αφορούσαν κυρίως στο Facebook και έφταναν τον τελευταίο χρόνο τις 1.900. Πλέον φαίνεται ότι αυτό επεκτείνεται και στο Twitter που θεωρούσαμε πιο ''σοβαρό« και κατ΄ επέκταση πιο ασφαλές» εξηγεί ο κ. Κορμάς.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στο Twitter το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου επισημαίνει ότι για την προστασία των χρηστών του, το Τwitter έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με όλες τις παραβιάσεις ή καταγγελίες, οι οποίες γίνονται γνωστές από τους ίδιους τους χρήστες του. Μετά τη γνωστοποίηση μιας καταγγελίας στην εξειδικευμένη ομάδα του Τwitter, η απάντηση δίδεται εντός λίγων λεπτών.

Οδηγίες για ασφαλή χρήση των κοινωνικών δικτύων

Μη δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό προφίλ σας. Οποιος αποκτά πρόσβαση στο προφίλ σας μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
Μην ανεβάζετε στο προφίλ σας φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε (ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι σας, το σχολείο ή μέρη όπου συχνάζετε).
Αν δεχθείτε ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, αναφέρετέ το στην ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε ή καταγγείλετέ το στη SafeLine. Συνήθως αναφέρεται με τη λέξη «report».
Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύετε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ευρέως προσπελάσιμες, επομένως καλό θα ήταν να μην παρέχετε στοιχεία και φωτογραφίες που θα σας έφερναν σε δύσκολη θέση. Ακόμα και όταν διαγράψετε το προφίλ σας πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται επίσης να τις συναντήσετε και αλλού στο Διαδίκτυο.
Να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που προσθέτετε στη λίστα των φίλων σας κάποιο άτομο (αποδοχή friend request), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ σας, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
Από τη στιγμή που δημιουργείτε το εικονικό σας προφίλ θα πρέπει να πάτε στο μενού των ρυθμίσεων για τη διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων (συνηθέστερα θα το βρείτε στα αγγλικά ως privacy settings) και να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Πηγή: SafeLine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..