Το ένα από τα δύο βρετανικά πλοία που χάθηκαν προσπαθώντας να χαρτογραφήσουν το Βόρειο Πέρασμα μεταξύ του Καναδά και του Βόρειου Πόλου εντοπίστηκε μετά από
επτά χρόνια συστηματικών ερευνών από Καναδούς ειδικούς στην υποβρύχια αρχαιολογία.
Ο σερ Τζον Φράνκλιν είχε ηγηθεί της αποστολής των ιστιοφόρων Ερεβος και Τρόμος, που είχε στόχο να χαρτογραφήσει τα παγωμένα νερά του Βόρειου Περάσματος, της θαλάσσιας έκτασης μεταξύ των βόρειων ακτών του Καναδά και των αιώνιων πάγων του Βόρειου Πόλου.
Ο απόπλους των 129 συνολικά εξερευνητών έγινε το 1845 και τα ίχνη τους χάθηκαν δύο χρόνια αργότερα, προκαλώντας μία από τις πιο πολυετείς έρευνες από πολλές διαφορετικές αποστολές, κρατικές και ιδιωτικές, μεταξύ τους και της συζύγου του Φράνκλιν, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Αντίθετα, οδήγησε στην πλήρη αποκάλυψη της ύπαρξης του Βόρειου Περάσματος.
Η επικρατούσα θεωρία θέλει τα σκάφη να παγιδεύτηκαν στους πάγους και τα πληρώματα να τα εγκατέλειψαν και τελικά να χάθηκαν από το ψύχος ή την πείνα, πιθανώς αφού πρώτα κατέληψαν στον κανιβαλισμό.
Το 1980 είχαν βρεθεί τρία πτώματα στους πάγους στα οποία είχε εντοπιστεί υψηλή συγκέντρωση μολύβδου, προκαλώντας θεωρίες περί δηλητηρίασης από κακής κατασκευής κονσέρβες ή σωληνώσεις στα πλοία.
Η καναδική κυβέρνηση, που προχωρά τα τελευταία χρόνια σε σειρά ερευνητικών κινήσεων για να κατοχυρώσει την κυριότητα της θαλάσσιας αυτής έκτασης (καθώς το λιώσιμο των πάγων την καθιστά κρίσιμη για την παγκόσμια ναυσιπλοϊα) ξεκίνησε την αναζήτησή τους το 2008 και όπως φαίνεται, πέτυχε να βρει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πλοία.
Αναλύσεις των ενδείξεων σόναρ από το βυθό του περάσματος της Βικτώρια, ανοιχτά της νήσου του Βασιλιά Γουίλιαμ, απεικονίζουν ξεκάθαρα το κουφάρι ενός σκάφους.
«Είναι εξαιρετική χαρά για μένα να ανακοινώσω ότι η φετινή αποστολή στο στενό της Βικτώρια έλυσε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Καναδά, με την ανακάλυψη του ενός εκ των δύο σκαφών που ανήκαν στην αποστολή του Φράνκλιν», είπε ο ίδιος ο Καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ. «Ο εντοπισμός του πρώτου σκάφους θα δώσει αναμφίβολα αέρα στα πανιά μας για να βρούμε και το αδερφό σκάφος και να μάθουμε περισσότερα για την τύχη του πληρώματος της αποστολής», ΄όπως προσέθεσε.
«Πρόκειται για την κορυφαία αρχαιολογική ανακάλυψη παγκοσμίως από το άνοιγμα της πυραμίδας του Τουταγχαμών έναν αιώνα πριν», είπε με μία δόση υπερβολής ο βρετανός αρχαιολόγος Γουίλιαμ Μπάτερσμπι, που ειδικεύεται στην εξαφάνιση των δύο πλοίων.
Από τις εικόνες είναι σαφές ότι θα προκύψει τεράστιος όγκος ευρημάτων, ακόμη και υπολείματα των σορών και πιθανώς κάποιες φωτογραφίες τους», κατά τον ίδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..