Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Οι Έλληνες σκλάβοι



Το σκλάβωμα είναι εφιάλτης μέρα και νύχτα. Οι κάτοικοι αποσύρονται και κλείνονται σε οχυρά κάστρα, κτισμένα σε μέρη συνήθως απομονωμένα και κατά το δυνατόν ασφαλή. Την ημέρα με την ανατολή του ηλίου, ειδοποιημένοι κάποτε με ορισμένο σύνθημα, ανοίγουν τις πύλες και κατεβαίνουν στα κτήματά του, απ'όπου ξαναγυρίζουν το βράδυ. Η μονότονη αυτή ζωή συνεχίζεται για αιώνες ολόκληρους. Τα νησιά ιδίως
γύρω από την Πάρο υποφέρουν πολύ από τους Τούρκους και συχνά φαίνεται, οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι τα αφήνουν πρόσκαιρα, για να ξαναγυρίσουν έπειτα από ένα χρονικό διάστημα. Το σκλάβωμα ή η μετανάστευση των αντρών ή τα ναυάγιά τους συντελούν, ώστε σε μερικά νησιά, πχ όπως στην Σίφνο και στην Νάξο να είναι πολύ περισσότερες οι γυναίκες και πολλές από αυτές να γεράσουν και να πεθάνουν ανύπαντρες. Γενικά τα κάστρα είναι τα κέντρα, όπου διασώζονται οι απόγονοι των παλαιών πληθυσμών και ο λαϊκός κατά παράδοση πληθυσμός. Η κατάσταση αυτή ήταν επόμενο να ευνοήσει το δουλεμπόριο. Σκλάβοι Έλληνες, Τούρκοι, Αλβανοί, Τάταροι και άλλοι κάτοικοι των χωρών της Ανατολής πουλιούνται στα διάφορα παζάρια της. Ο αριθμός των Ελλήνων σκλάβων μεγάλωσε με την κατάκτηση ενός μέρους των ελληνικών χωρών από τους Καταλανούς. Το κυριότερο όμως κέντρο που πουλούσαν Έλληνες σκλάβους ήταν η Μαγιόρκα που είχε ζωηρή επικοινωνία με την Ανατολή. Μερικοί από τους Έλληνες σκλάβους έδειχναν μεγάλη επιδεξιότητα στην γεωργία, στη βιοτεχνία, στις καλές τέχνες και στο εμπόριο. 
Ιστορία του Νέου Ελληνισμού Τόμος Α. Του Απόστολου Βακαλόπουλου. Σελίδα 130
ΥΓ Τότε τους πουλούσαν στην Μαγιόρκα. Τώρα υπάρχουν πολλά σκλαβοπάζαρα στην Ευρώπη και εξιδανικευμένα σε άλλα κράτη του κόσμου. Τότε ήταν γεωργοί και τεχνίτες. Σήμερα είναι γιατροί και επιστήμονες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..