Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Πέρασαν νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου από ΜΚΟ! Και τώρα ο Λοβέρδος κάνει και τροπολογίες!


Τι είχαν περάσει! Στην πλατφόρμα opengov ανέβηκε το νομοσχέδιο για μία εβδομάδα μόνο και συγκεκριμένα την Μεγάλη Εβδομάδα. Στο επίμαχο άρθρο (αρ. τροπολογίας: 1424/41 29.4.2014 άρθρο 7, παράγραφος 2, σελ 10) αναφέρεται ότι «οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους
οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία, είναι ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων τίτλων ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων». Ποιος έχει σχέση με την Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχει "διεθνή οργανισμό"? Ο Σπύρος Φλογαίτης. Ο κ. Φλογαΐτης διατηρεί  πολύ καλές σχέσεις με πολιτικούς όλων των κομμάτων, αλλά πιο στενές με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Οι χαμηλοί του τόνοι και η ικανότητα να αποκτά εύκολα φίλους είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στην προσωπικότητα του.Τα πήγαινε το ίδιο καλά με τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Άλλωστε είχε εξαιρετικά στενές σχέσεις –καθώς υπήρξαν συνεργάτες- με τον Χάρη Παμπούκη και τη Γλυκερία Σιούτη.  Είχε καλές σχέσεις με τον Κώστα Σημίτη όταν ήταν πρωθυπουργός και την ίδια στιγμή ο τότε αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος  έστελνε χαιρετισμό  στα  συνέδριά που διοργάνωνε. Η  κυβέρνηση Σημίτη που του είχε εκτίμηση, τον είχε διορίσει και αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Αλλά και επί Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ήταν ακόμα λέκτορας, είχε αναλάβει διευθυντική θέση στο υπουργείο Εσωτερικών. Η εν λόγω ΜΚΟ του κ. Φλογαίτη με την ονομασία «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου» (σήμερα είναι στο καθεστώς του διεθνούς οργανισμού), θεωρούνταν στο ΥΠΕΞ από τις πλέον ευνοημένες ΜΚΟ, που έχουν χρηματοδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ, τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όσο και επί Νέας Δημοκρατίας. Ορισμένα ενδεικτικά έργα για τα οποία χρηματοδοτήθηκε, όπως αυτά αναφέρονται στις λίστες του υπουργείου, είναι η «Νομική μεταρρύθμιση του Ιράν» , η «Νομική μεταρρύθμιση στο Αφγανιστάν», η «Καταπολέμηση της διαφθοράς στο Λίβανο», η « Επιμόρφωση νομικών της Μολδαβίας», η «Επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν», η «Εκπαίδευση δικαστών στη Νότια Αφρική», η «Εκπαίδευση στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν» και πολλά ακόμα.  Η διάταξη πέρασε χωρίς να την αντιληφθεί κανείς, με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος». 

Τώρα μας ετοιμάζουν!
Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, η ρύθμιση για αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας επεκτείνεται και στα κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα με πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με το άρθρο 49 του Ν. 4264/2014 διευρύνθηκε η αρμοδιότητα του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) έτσι ώστε να συμπεριλάβει την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας ακόμη δύο κατηγοριών τίτλων σπουδών: Πρώτον, τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης που απονέμουν ΑΕΙ όχι μόνον κοινοτικών αλλά και τρίτων χωρών που συνεργάζονται στην Ελλάδα με τα κολέγια του Ν. 3696/2008, και δεύτερον, μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που απονέμονται από κολέγια του ως άνω νόμου, εφόσον αυτά έχουν λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης.


Αυτή η ρύθμιση δεν περιέλαβε τα πρώτα πτυχία (bachelor's) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας, τα οποία απονέμουν κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, βάσει προγραμμάτων σπουδών που επίσης έχουν πιστοποίηση από τους ίδιους διεθνείς οργανισμούς και μάλιστα από ετών.

Με την παρούσα ρύθμιση, λαμβανομένου υπόψη ότι η πιστοποίηση ενός προγράμματος σπουδών από τους εν λόγω οργανισμούς γίνεται με πολύ αυστηρότερους όρους από ότι η χορήγηση πτυχίων βάσει συμφωνιών πιστοποίησης και δικαιόχρησης (franchising), επιχειρείται να καλυφθεί το κενό και ταυτόχρονα να ρυθμιστεί ισότιμα η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων που απονέμονται σε όλο το φάσμα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Με την τροπολογία αυτή:

- ρυθμίζονται θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως τα μαθήματα φυσικής αγωγής, πληροφορικής, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, ιταλικά, ισπανικά, χημεία, νέα ελληνική γλώσσα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ διευκρινίζεται πως ο συντελεστής βαρύτητας θα ορίζεται με υπουργική απόφαση τον Μάρτιο. Στην ίδια τροπολογία εντάχθηκαν ρυθμίσεις και για την λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων.

- ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη Διοικητική Οργάνωση Μειονοτικής Εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού προσωπικού μειονοτικών σχολείων, της λειτουργίας και επιστημονικής- παιδαγωγικής υποστήριξης μειονοτικών σχολείων και της ίδρυσης διδασκαλείου εκπαιδευτικών μειονοτικού προγράμματος κ.α.

- τίθενται σε αργία εκπαιδευτικοί εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής, μέσα από την τροποποίηση διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα. Επίσης τροποποιούνται διατάξεις του Οργανισμού του υπουργείου σχετικά με τα υπηρεσιακά συμβούλια

- ρυθμίζονται ζητήματα που αναφέρονται στο πρόγραμμα σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου (Τάξη Μαθητείας), ενώ κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα ιδιωτικά σχολεία για προαιρετική απασχόλησή τους εκτός των διδακτικών ωρών.


- ρυθμίζονται θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αφορούν το Διεθνές Πανεπιστήμιο, τα κολέγια κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..