«Το πανεπιστήμιο είναι δημόσια περιουσία, ανήκει στους Έλληνες πολίτες και πρέπει να προστατεύεται αναλόγως», αυτά δήλωνε πριν από λίγες ημέρες ο κύριος Θεόδωρος Φορτσάκης, Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ. Ο ίδιος ζητάει τώρα την κατάργηση των
φοιτητικών οργανώσεων αλλά αυτό μοιάζει λίγο αχάριστο αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκίνησε από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για την οποία έχει μόνο τα καλύτερα λόγια να πει στις ημερίδες και τις εκδηλώσεις της ΔΑΠ Νομικής. Άλλωστε η καριέρα του πήρε την ανιούσα από την ημέρα που την άφησε. Ο πολυθεσίτης κύριος Πρύτανης
Ο Φορτσάκης που ευαγγελίζεται την αξιοκρατία και το αίσθημα περί του κοινού δικαίου δεν είναι όμως Πρύτανης και Πρόεδρος του Εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ. Έχει και μερικές ακόμα ιδιότητες:
Είναι επίσης Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Δημοσίων Εσόδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου οικονομικών. Στο ίδιο Συμβούλιο με το ίδιο ΦΕΚ διορίστηκε και η Κατερίνα Σαββαΐδου, τότε ακόμα Tax Manager της PwC, της εταιρίας που έστησε τις δομές φοροαποφυγής για μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στην Ελλάδα.
Είναι επίσης (ή διατέλεσε τα τελευταία 4 χρόνια) Πρόεδρος της Ένωσης Δικαίου της Ενέργειας, Πρόεδρος του Σωματείου γαλλόφωνων νομικών κατοίκων Ελλάδος, Πρόεδρος του Σωματείου Πτυχιούχων Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων κατοίκων Ελλάδος (AFRE), Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινοπούλου, Μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καθηγητών του Φορολογικού Δικαίου (EATLP).
Είναι επίσης ενεργό μέλος της Επιτροπής Ελέγχου «Πόθεν Έσχες» υπουργών και βουλευτών και Μέλος πλήθους νοµοπαρασκευαστικών επιτροπών διαφόρων υπουργείων (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας, κ.λπ.).
Με λίγα λόγια ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ ήταν, αυτό που λέμε, πολύ απασχολημένος από το 2011 μέχρι σήμερα και αυτό δεν το συμπεραίνουμε μόνο από το βαρύ βιογραφικό του και τις πολλές έμμισθες θέσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν υπογράφει εδώ και τέσσερις μήνες τα χαρτιά μισθοδοσίας όλων των θυρωρών των κτιρίων του ΕΚΠΑ, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι του πανεπιστημίου να παραμένουν απλήρωτοι και να έχουν περιέλθει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Σε όλες τους τις κρούσεις προς τη διοίκηση για το πότε θα υπογράψει τα χαρτιά τους ακούν μονίμως τη φράση «ο κύριος Φορτσάκης είναι απασχολημένος». Και πώς να μην είναι με όλα αυτά...
Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ και συνήγορος των μεγαλοεργολάβων
Ο κύριος Φορτσάκης είναι εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας Φορτσάκης- Διακόπουλος- Μυλωνογιαννάκης & Συνεργάτες, που εκτός του ότι είναι σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού, που ανέλαβε η Lamda Developments του Λάτση. Το Ελεγκτικό Συμβούλιο είχε κάνει λόγο για παραβάσεις των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, ίσως ορμώμενο από την λεπτομέρεια του ότι υπήρχε μόνο ένας ενδιαφερόμενος αλλά τελικά μετά την παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τελικά την επένδυση.
Η εταιρία του κύριο Φορτσάκη έχει δείξει όμως το κοινωνικό της προφίλ και στην περίπτωση των εθνικών οδών, αφού έχει αναλάβει για λογαριασμό των μεγαλοεργολάβων που εδώ και 50 χρόνια φτιάχνουν το εθνικό μας δίκτυο (όχι με πολύ μεγάλη επιτυχία ομολογουμένως) τις μηνύσεις και τις αγωγές σε βάρος των πολιτών που συμμετείχαν στο κίνημα Δεν Πληρώνω.
Ο νόμος είναι νόμος μόνον όταν συμφέρει
Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ο κ. Φορτσάκης δηλώνει ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται 100%. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή του η "εμμονή" είναι μάλλον επιλεκτική και εν τέλει υποκριτική και αφορά μόνον εκείνους τους νόμους που ψηφίστηκαν την τελευταία τετραετία κάτω από την πίεση της τρόικας και στρέφονται κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη αλλά και κατά του δημοσίου συμφέροντος. Τους υπόλοιπους είτε τους παραβιάζει είτε δεν τους σέβεται και θέλει να τους αλλάξει.
Και θα ξεκινήσουμε από το "σεβασμό" του προς τον υπέρτατο νόμο μας, το Σύνταγμα. Σε αρκετές πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο κ. Φορτσάκης υποστηρίζει τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα στο "Πρώτο θέμα" : "Ο κ. Φορτσάκης... αναφερόμενος στο άρθρο 16 (του Συντάγματος) για τα δημόσια πανεπιστήμια δήλωσε πως είναι ανοιχτός (ο δρόμος) στο να υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια...". Για να δούμε όμως τί λέει το Σύνταγμα . Το άρθρο 16, το οποίο κατά τον κ. Φορτσάκη έχει ανοιχτό το δρόμο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αναφέρει στην παρ. 5.: "Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση", ενώ λίγο παρακάτω, στην παρ. 8, το διευκρινίζει ακόμα περισσότερο για όσους (σαν τον κ. Φορτσάκη) κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν: "Η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται". Πιο σαφές δεν γίνεται. Ο κ. Φορτσάκης, όμως, Πρύτανης του μεγαλύτερου δημόσιου Πανεπιστημίου της χώρας (τρομάρα του και τρομάρα μας), θέλει να παραβιαστεί το Σύνταγμα και να προωθηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην ανώτατη εκπαίδευση!
Ο κ. Πρύτανης, όμως, είναι και Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, του εκτρώματος που εμφανίζεται ως δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ας δούμε και εδώ, πώς εφάρμοσε τους νόμους.
Ο νόμος 4173/13 είναι ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ. Ανάμεσα στα καθήκοντα του Εποπτικού Συμβουλίου, του οποίου προεδρεύει ο κ. Φορτσάκης, αναφέρει στο άρθρο 8. παρ. 4: "Το Εποπτικό Συμβούλιο εγγυάται την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. από κάθε μορφή κυβερνητικής ή άλλης παρέμβασης..."
Ας δούμε πώς την εγγυήθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρός του που εφαρμόζει τους νόμους 100%.
Στις 11/09/2014 παραιτούνται από το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μακρυδημήτρης και ο Αναπληρωτής του κ. Μορώνης , καταγγέλλοντας αμφότεροι απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις για να μην μεταδοθεί η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Ακολουθούν, για τον ίδιο λόγο και οι παραιτήσεις δύο μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, του κ. Χωμενίδη και του Αντιπροέδρου, κ. Ανδρέα Ζούλα. Ας δούμε πώς εγγυήθηκε την εφαρμογή του νόμου της ΝΕΡΙΤ, ο κ. Φορτσάκης, ιδιαίτερα στο σημείο της ανεξαρτησίας της από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Κανένα σχόλιο από το Εποπτικό Συμβούλιο ή τον ίδιο για τις τέσσερις παραιτήσεις με ομοβροντία καταγγελιών για απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση. Και δεν είναι μόνον αυτό. Στην επιστολή της παραίτησής του, ο κ. Ζούλας , υπογραμμίζει ότι το Εποπτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία καταγγέλλει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, η οποία ουδέποτε εκδόθηκε και κρατήθηκε μυστική από τον κ. Φορτσάκη. Αναφέρει συγκεκριμένα: "Το ομόφωνο κείμενο στο οποίο καταλήξαμε για την καταγγελία των παρεμβάσεων αυτών (σ.σ. κυβερνητικών) θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αποφασιστικής αλλαγής πορείας της ΝΕΡΙΤ, αρχής γενομένης από το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή ενώ καταδικάζει απερίφραστα τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, κρατήθηκε μυστική. Αγνοώ τους μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις μέσω των οποίων παρασιωπήθηκε η σημαντικότερη απόφαση που λάβαμε από τότε που συγκροτήθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο, ως εκ του νόμου εγγυητής της ανεξαρτησίας της ΝΕΡΙΤ και ως φορέας που μεριμνά για τη λειτουργία της κατά το δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζω όμως καλά ότι με την παρασιώπηση και μόνο, το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο απαρνείται τον ρόλο που του αναθέτει ο νόμος. Και τούτο αποτελεί και τον τελικό λόγο παραιτήσεώς μου."
Δηλαδή, ο "εγγυητής των νόμων" κ. Φορτσάκης, όχι μόνον σιωπά όταν παραβιάζεται ο νόμος, αν και αρμόδιος να τον εφαρμόσει, αλλά εξαφανίζει και την μη αρεστή σε αυτόν απόφαση καταγγελίας των κυβερνητικών παρεμβάσεων που αναγκάστηκε και ο ίδιος να ψηφίσει ελλείψει επιχειρημάτων.
Οι έκνομες ενέργειές του ήταν επόμενο να ευαρεστήσουν την κυβέρνηση και να τον κρατήσει Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου, ώστε να επιλέξει τους δοτούς της κυβέρνησης στο νέο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ για τα επόμενα πέντε έτη. Εν τούτοις, και στην περίπτωση αυτή, κυβέρνηση και Φορτσάκης παραβιάζουν τον νόμο που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Των παραιτήσεων του κ. Χωμενίδη και Ζούλα από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, είχε προηγηθεί μία ακόμα παραίτηση, αυτή του πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου, κ. Σίμου Σιμόπουλου. Έτσι, από τα επτά μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου, παρέμειναν μόνον τέσσερα. Ο νόμος 4173/13 της ΝΕΡΙΤ ορίζει στο άρθρο 8, παρ. 8, ότι: "Το ΕΣ, μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, λειτουργεί νόμιμα, ακόμη και αν ένα ή περισσότερα από τα μέλη του εκπέσουν, παυθούν, παραιτηθούν ή βρεθούν σε μόνιμη αδυναμία να ασκούν τα καθήκοντά τους για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον τα εναπομένοντα μέλη είναι τουλάχιστον πέντε (5)." Επομένως, το Εποπτικό Συμβούλιο, από το Σεπτέμβριο 2014 που διαθέτει μόνον τέσσερα μέλη δεν λειτουργεί νόμιμα και δεν υφίσταται ως όργανο, όπως εξηγεί και σε δεύτερη επιστολή του ο κ. Ζούλας και επομένως όλες οι αποφάσεις του από το Σεπτέμβριο και μετά (συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του διορισμού του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ) είναι άκυρες γιατί παραβιάζουν το νόμο.
Ο συστηματικός παραβάτης των νόμων κ. Φορτσάκης που προσποιείται τον εγγυητή τους, αντέδρασε ισχυριζόμενος ότι ο κ. Σιμόπουλος δεν έχει παραιτηθεί . Τον διαψεύδει όμως τόσο ο κ. Ζούλας, ο οποίος αναφέρει ότι ο κ. Σιμόπουλος δεν παρευρέθη σε καμία συνεδρίαση του Εποπτικού, ούτε καν στην πρώτη της συγκρότησής του από τον Αύγουστο 2013(!) αλλά και μία δημόσια δήλωση στις 6/09/2013 του ίδιου του κ. Σιμόπουλου ότι έχει παραιτηθεί, όπως μπορείτε να δείτε και προς το τέλος (4.20) αυτού του 5λεπτου video. Πρόκειται για το χαιρετισμό του εκπροσώπου της ελεύθερης ΕΡΤ Νίκου Μιχαλίτση σε μια παμπολυτεχνειακή συνέλευση κατά των επικείμενων απολύσεων των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ, στην οποία είχε μιλήσει ο κ. Σιμόπουλος, ως Πρύτανης, και είχε υποστηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στο Πολυτεχνείο. Ο κ. Μιχαλίτσης, νομίζοντας ότι ο κ. Σιμόπουλος είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, τον καλεί να παραιτηθεί. Ο ίδιος ο κ. Σιμόπουλος διακόπτει τον κ. Μιχαλίτση και δηλώνει δημοσίως ότι έχει ήδη παραιτηθεί.
Παντού χρειάζεται ένας Φορτσάκης
Παραπάνω είδαμε τις θέσεις που κατείχε ο Πρύτανης από το 2011 μέχρι σήμερα. Ωστόσο και στο παρελθόν δεν τα πήγαινε πολύ άσχημα. Από το βιογραφικό μαθαίνουμε ότι πιο παλιά διετέλεσε:
• Διεθνής εμπειρογνώμονας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1998-2003
• Εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δικαίου του Περιβάλλοντος
• Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2003-2006).
• Μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (από το 2000-2003).
• Ειδικός Σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για θέματα δημοσίου δικαίου (1990-
1991).
Από όλα τα παραπάνω είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς γιατί το συγγραφικό του έργο έχει μείνει λίγο πίσω (9 εκδόσεις, στις περισσότερες με συμμετοχή αντί των 34 έργων του προκατόχου του) και τις συγκριτικά λίγες επιστημονικές δημοσιεύσεις (τον Ιούνιο του 2013 δήλωνε στο βιογραφικό του στο ΕΚΠΑ 100 δημοσιεύσεις, ενώ λίγους μήνες αργότερα στο βιογραφικό που απέστειλε στο ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε 130 δημοσιεύσεις. Προφανώς τον τελευταίο καιρό είχε κέφια).
Ο Θεόδωρος Φορτσάκης είναι το κλασικό παράδειγμα κρατικοδίαιτου καριερίστα που από τη θέση (ή από μια από τις θέσεις, τέλος πάντων) του ισχυρού κουνάει το δάχτυλο στους νέους μιλώντας για αξιοκρατία και νομιμότητα. Στην προκείμενη περίπτωση όμως η γυναίκα του Καίσαρα ούτε είναι, ούτε και φαίνεται απόλυτα τίμια.
Απολύει ακόμη 150 διοικητικούς
«Αλλεπάλληλα πλήγματα οικονομικού υποσιτισμού και στελεχικών περικοπών, παράλληλα με παλιές εγγενείς κι επίκτητες αδυναμίες και δυσλειτουργίες, έχουν φέρει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο σε κατάσταση κρίσιμη», έγραφε προ ημερών ο πρύτανης (χωρίς βέβαια να προσδιορίσει την προέλευση αυτών των πληγμάτων), αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να οδηγήσει ακόμη 150 διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ στην ανεργία.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών:
«Την ώρα που το Πανεπιστήμιο λυγίζει από την έλλειψη προσωπικού και οι απολύσεις των Διοικητικών βρίσκονται στην πόρτα, ο Πρύτανης κ. Φορτσάκης επιλέγει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ανακοινώσει στους 150 περίπου συμβασιούχους που πληρώνονται από τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ ότι δε θα ανανεώσει εκ νέου τις συμβάσεις τους τις οποίες και θεωρεί παράνομες.
Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι εργάζονται για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο, πολλοί για πάνω από 8 χρόνια, σε διοικητικές θέσεις (βιβλιοθηκονόμοι, τεχνικοί, γραμματειακή υποστήριξη, φύλακες, νηπιαγωγοί κτλ). Επί σειρά ετών στηρίζουν με την εργασία τους το Πανεπιστήμιο, με χαμηλούς μισθούς και χωρίς να απολαμβάνουν τα «προνόμια» της μονιμότητας, ενώ έχουν παράλληλα υποστεί όλες τις μισθολογικές μειώσεις του Δημοσίου που έφεραν οι μνημονιακοί νόμοι. Στο διάστημα των τελευταίων 2 ετών, οι συμβάσεις τους έχουν παραταθεί ήδη 3 φορές από τη Σύγκλητο με την προοπτική να προκηρυχθούν εκ νέου θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του Πανεπιστημίου και να δωθεί μία πρόχειρη έστω λύση στο πρόβλημα.
Η εμφανής κωλυσιεργία των πρυτανικών αρχών (νυν και τέως) έχει οδηγήσει σε μία πρωτοφανή κατάσταση ομηρίας των 150 συναδέλφων συμβασιούχων που επί σειρά μηνών η μόνη απάντηση που παίρνουν είναι «σύντομα» και «θα δούμε». Ξαφνικά ο κ. Φορτσάκης ανακαλύπτει ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων είναι παράνομες και ότι ευθύς αμέσως πρέπει να τις διακόψει, έχουν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη σύναψη των νέων συμφωνητικών. Ο κ. Φορτσάκης άραγε όταν ψήφιζε ως μέλος της Συγκλήτου επί πρυτανείας του κ. Πελεγρίνη δεν ήξερε τότε τι συνέβαινε;», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Το Συνδικαλιστικό της... Πρυτανείας
Ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο κ. Φορτσάκης εξήγγειλε το τέλος του φοιτητικού συνδικαλισμού. Δεν είπε ότι οι οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι διαδικασίες τους καταργούνται, τόνισε ωστόσο ότι πλέον δεν θα έχουν καμία σημασία.
Ο πρύτανης αμφισβήτησε ευθέως τη δημοκρατική λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, λέγοντας ότι σε αυτούς δεν προσέρχονται να ψηφίσουν όλοι οι φοιτητές σε εκλογές και συνελεύσεις, άρα η φοιτητική αντιπροσώπευση είναι επίπλαστη.
Βεβαίως, ο κ. Φορτσάκης δεν νιώθει καθόλου άβολα με το γεγονός ότι:
-τον νόμο για τα ΑΕΙ ψήφισαν κυβερνητικές πλειοψηφίες που έλαβαν πολύ λιγότερο από το 50% των ψηφισάντων, και μάλιστα χωρίς να τον συμπεριλάβουν στο προεκλογικό πρόγραμμα με το οποίο ψηφίστηκαν
- οι πρυτάνεις εκλέγονται με εξαιρετικά νόθο σύστημα. Οι πολλές χιλιάδες φοιτητές και διοικητικοί (είτε ψηφίσουν δύο είτε 50.000 εξ αυτών) εκπροσωπούνται με πολύ μικρό ποσοστό στο εκλεκτορικό σώμα, ενώ μερικές εκατοντάδες καθηγητές (είτε ψηφίσουν δύο είτε 1.500) εκπροσωπούνται με πολύ μεγαλύτερο
-τα νεόφερτα συμβούλια διοίκησης μπορούν να απορρίπτουν και να εγκρίνουν υποψηφιότητες πρυτάνεων, όση υποστήριξη κι αν φέρουν από πίσω τους. Του κ. Φορτάκη την ενέκριναν. Μιας καθηγήτριας που διατύπωσε ενστάσεις για την κατάσταση στο ελληνικό πανεπιστήμιο την απέριψαν.
Ο πρύτανης λοιπόν με τις επιλεκτικές δημοκρατικές ευαισθησίες δήλωσε ότι για τα πανεπιστημιακά ζητήματα οι φοιτητικοί σύλλογοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά δεν θα τους λαμβάνει υπόψη.
Ποτέ κάποιος νόμος δεν υποχρέωνε τον πρύτανη να λάβει υπόψη τι λένε οι σύλλογοι ούτε να υλοποιήσει τις αποφάσεις τους. Αυτό ήταν στην ευχέρεια του φοιτητικού κινήματος να το κατοχυρώσει ασκώντας πίεση. Ο νόμος πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ κατοχύρωνε απλώς την ύπαρξή τους, τους αναγνώριζε θεσμικά, τους έβγαζε από μια ιδιότυπη παρανομία, ποτέ δεν τους κατέστησε ισότιμο όργανο λήψης αποφάσεων με την πρυτανεία. Το ίδιο συμβαίνει και με τους συλλόγους μελών ΔΕΠ, τους οποίους επίσης ο κ. Φορτσάκης θέλει να υποβαθμίσει.
Ποιος εργοδότης επείγεται να αναγνωρίσει ένα εργασιακό σωματείο και τις αποφάσεις του; Όχι πολλοί μάλλον. Το αν θα τις λάβει υπόψη εξαρτάται από τη θέληση των εργαζομένων να μην αγνοηθούν. Ας φανταστούμε τώρα έναν εργοδότη να λέει πατερναλιστικά «μην πηγαίνετε στο αντιδημοκρατικό σας σωματείο, ελάτε σε εμένα, μπείτε όλοι με τον ατομικό κωδικό σας στο διαχειριστικό μου και ψηφίστε για τα ζητήματα που έχω προ-αποφάσίσει ότι σας αφορούν».
Κάτι αντίστοιχο θέλει να κάνει και ο κ. Φορτσάκης στα ΑΕΙ κάνοντας τρόικα και Βρούτση να απορούν πόσο πίσω έχουν μείνει σχεδιάζοντας από κοινού τον νέο συνδιαλιστικό νόμο.
Ακόμη κι αν η λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων έχει ατονήσει ή χρήζει πολύπλευρής κριτικής, με το πρόσχημα ότι σε συνελεύσεις και εκλογές συχνά δεν πατάνε οι περισσότεροι φοιτητές, ο πρύτανης εκμεταλλευόμενος σημάδια κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού λέει περίπου «οι σύλλογοι είναι για τους κομματικοποιημένους, εσείς οι μελετηροί, οι φιλήσυχοι, οι ακομμάτιστοι ελάτε σε εμένα τον δημοκρατικό που σας έχω έτοιμο το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, και πατώντας ένα κλικ σε μερικά δευτερόλεπτα θα έχετε αποφασίσει για ό,τι σας αφορά, κι αφήστε με να εγγυηθώ ότι θα το υλοποιήσω ή θα το διεκδικήσω».
Προ ολίγων εβδομάδων η φοιτητική συνέλευση στη Φιλοσοφική Αθηνών (με αμφισβητούμενη όπως πληροφορούμαστε απαρτία) αποφάσισε κατάληψη. Την επόμενη μέρα, μερικές δεκάδες φοιτητών ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μερικών καθηγητών που διεκήρυσσαν ότι θα χαθεί το εξάμηνο επιχείρησαν να τη «σπάσουν», επιτιθέμενοι σε φοιτητές που πήγαν να την υλοποιήσουν. Μάλιστα, ένας εκ των καθηγητών (το ονοματεπώνυμό είναι γνωστό στο TPP) γρονθοκόπησε φοιτήτρια. Ο εν λόγω καθηγητής δεν υπέστη την παραμικρή συνέπεια από τις πρυτανικές αρχές.
Θρασίμια vs μελλοντικών επιστημόνων;
Πολλοί επιχαίρουν τον τελευταίο καιρό με τις εξελίξεις στο φοιτητικό κίνημα. Έχουν εναποθέσει δε τις ελπίδες τους στον κ. Φορτσάκη για το αποτέλειωμα του φοιτητικού συνδικαλισμού (συγχέοντας σκοπίμως μερίδα κομματικών συνδικαλιστών με την φοιτητική διεκδίκηση) και για το ότι επιτέλους θα φύγουν οι παρατάξεις από το πανεπιστήμιο που εμποδίζουν τους φοιτητές να σκέφτονται και να αποφασίζουν ελεύθερα, και οι τελευταίοι θα απελευθερωθούν: θα μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη μελέτη.
Η αλήθεια είναι με την εξασθένηση των φοιτητικών συλλόγων μερικές φοιτητικές παρατάξεις θα κινδυνεύσουν: η απειλή των πειθαρχικών για το παραμικρό, των διαγραφών στη συνέχεια και των ποινικών διώξεων (που ήδη έχουν ξεκινήσει από τον πρύτανη) είναι σίγουρο ότι θα επιφέρουν πλήγμα σε οργανωμένες απόψεις που αντιμάχονται την κυβερνητική πολιτική στο πανεπιστήμιο, αυτή που πρεσβεύει ο κ. Φοτσάκης.
Όσο για τις παρατάξεις τις φιλοκυβερνητικές, αυτές που δεν έχουν μέλημα την αναζωογόνηση της δημοκρατίας στο πανεπιστήμιο, αλλά κυρίως ασχολούνται με την αναπαραγωγή κομματικών στελεχών μέσω διαπλοκής με το καθηγητικό κατεστημένο και νοιάζονται κυρίως για την απρόσκοπτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο, εκείνες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν: καταπώς ορίζει ο κ. Φοτσάκης δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν καμία δίωξη αφού δεν είναι «ενοχλητικές».
Και μετά το τέλος των φοιτητικών συλλόγων και του φοιτητικού συνδικαλισμού θα μπορούν να επιβιώνουν με ακόμη καλύτερους όρους: Ακριβώς για να μπορούν να αναδεικνύουν στελέχη, καθηγητές, πρυτάνεις, επιστήμονες και δημοκρατικούς ανθρώπους του βεληνεκούς του κυρίου Φορτσάκη.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..