Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Αφρικανικές καμηλοδρομίες στην έρημο Σαχάρα



Η απόλυτη διοργάνωση ενός φεστιβάλ που προσελκύει μοναδικές φυλές, εκπληκτικούς αναβάτες, δημοσιογράφους, φωτογράφους κι επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Είναι  πάντα την εποχή των Χριστουγέννων  24-25-26 Δεκεμβρίου και αποτελούν το μεγαλύτερο γεγονός της Αφρικής οι καμηλοδρομίες που εντάσσονται στο Φεστιβάλ της Ερήμου, το
οποίο διοργανώνεται στην Τυνησία και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της στην έρημο Σαχάρα. Εκεί με επίκεντρο μια όαση καταφθάνουν οι καλύτεροι αθλητές των καμηλοδρομιών και ιπποδρομιών της Αφρικής με τις σκηνές τους, τις ενδυμασίες και τις μουσικές τους και μετέχουν σε ένα φεστιβάλ πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο υπεύθυνος προώθησης του Τυνησιακού Τουρισμού σε Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία και Κύπρο κ. Μωχάμετ Μπασάρ μίλησε στο «Χ» και τον προσκάλεσε σε αυτή την ιδιαίτερη διοργάνωση επικαλούμενος την αγάπη του τυνησιακού λαού για τον ελληνικό λαό. Την ιστορία του και τους παραδοσιακούς δεσμούς με μια χώρα αφρικανική και ισλαμική αλλά ταυτόχρονα γαλλόφωνη, προοδευτική και μεσογειακή. 




Μας μίλησε στα ελληνικά ενώ πριν αναλάβει αυτό το πόστο,  ως απόφοιτος της Σχολής Ικάρων στην Ελλάδα και παντρεμένος με Ελληνίδα,  έχει ζήσει κι έχει υπηρετήσει τις ένοπλες δυνάμεις κουβαλώντας μέσα του ισχυρή δόση φιλελληνισμού. «Όπως ξέρετε η Τυνησία είναι μια χώρα που είναι κοντά στην Ελλάδα.  Ο τυνησιακός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Έλληνες είναι πολύ φίλοι των Αράβων γενικά και των Τυνήσιων ειδικότερα. Γνωρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό, ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.Tο έχουν διαβάσει και το έχουν μάθει και στο γυμνάσιο και στα πανεπιστήμια και παντού, γι’ αυτό μόλις ο Έλληνας πατήσει το πόδι του στην Τυνησία, τον αγκαλιάζουν. Γι’ αυτό μπορώ να πω ότι αφήνουν τις άλλες εθνικότητες κι αγκαλιάζουν ιδιαίτερα τον Έλληνα. Γιατί αυτός ο άνθρωπος που είναι ο Έλληνας έχει μια ιστορία πίσω του.  



Οι Τυνήσιοι έχουν επίσης μια ιστορία πίσω τους. Κι αυτές οι δύο ιστορίες κάποτε βρέθηκαν δίπλα-δίπλα… Ο Μέγας Αλέξανδρος με τον Αννίβα, κάπου βρέθηκαν στο νότιο της Σικελίας κι έχουν ανταλλάξει ορισμένες στρατηγικές. Και με τις στρατηγικές αυτές ξέρετε πολύ καλά ότι ο Αννίβας στον τρίτο φοινικικό πόλεμο έφτασε προ των πυλών της  Ρώμης. Άρα η Τυνησία είναι κοντά σας».  Ο κ. Μπασάρ μίλησε  για τα πλεονεκτήματα και τις τουριστικές υποδομές στην χώρα του, την ασφάλεια που υπάρχει αλλά και τα παγκοσμίου φήμης πολιτιστικά δρώμενα. Η ξενοδοχειακή υποδομή προσφέρει πολλές εναλλαγές που γοητεύουν τον επισκέπτη γιατί  συνδυάζει στοιχεία της  Μεσογείου και μεγάλης αφρικανικής Σαχάρας της Αφρικής. Σε αυτό το κομμάτι της χώρας γοητεύονται οι  Έλληνες, διότι βρίσκουν τους βεδουίνους, τους νομάδες και τους  Βερβερίνους. Διασκεδάζουν μαζί ενώ στην όασή τους διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1978 μέχρι και σήμερα,  το διεθνές Φεστιβάλ της Ερήμου, το οποίο είναι κάτι μοναδικό στον κόσμο. Ζωντανεύει εδώ και 46 χρόνια είπε ο κ. Μπασάρ, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πως ζουν οι βεδουίνοι, δεν ξέρουν την καθημερινότητα των νομάδων, δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι απόγονοι των Βερβερίνων και εκεί τους δίνεται η δυνατότητα να τους γνωρίσουν.  




Στο Φεστιβάλ της Ερήμου στην Τυνησία έρχονται και νομάδες από τη Λιβύη, την Αλγερία, το Μαρόκο και από την Σενεγάλη. Και όλες οι γειτονικές χώρες έρχονται με τα άλογά και τις καμήλες τους, με τις ενδυμασίες τους, με τις σκηνές τους, με τα σκυλιά τους και με τα όπλα τους, για  μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους του στην Αφρική.  Το θέαμα  είναι μοναδικό για όλους τους ξένους και τους ντόπιους, γιατί παρουσιάζονται  ήθη και τα έθιμα των πληθυσμιακών ομάδων μέσα στους αμμολόφους της Σαχάρα και είναι κάτι φανταστικό.  



Τι ζει λοιπόν ο τουρίστας σε αυτή τη διοργάνωση; Πολλές πρωτόγνωρες εμπειρίες καθώς εκτός από τα φαγητά που θα δοκιμάσει, θα πιει γάλα καμήλας,  θα δει τα ειδικά άλογα για τις ιπποδρομίες,  τους καβαλάρηδες να ιππεύουν με δεξιοτεχνία με τις διάφορες στολές τους  από τη Σενεγάλη, τη Λιβύη, το Μαρόκο, την Τυνησία. Ο επισκέπτης θα δει ακόμα θα τις καμήλες που τρέχουν στην Σαχάρα  και μετέχουν στο Φεστιβάλ της Ερήμου,  στην όαση Ντουζ  στο Νότιο της Τυνησίας, στις 25-26-27 Δεκεμβρίου.  Έξαλλου η Ντουζ είναι γνωστή και ως «η Πύλη της Ερήμου», βρίσκεται στην άκρη του Μεγάλου Ανατολικού Εργκ που εκτείνεται δυτικά μέχρι το Μαρόκο. Η Ντουζ είναι πατρίδα βεδουίνων και νομάδων και θα τη συναντήσει ο επισκέπτης αφού διασχίσει τη λίμνη των αντικατοπτρισμών Σοτ Ελ Τζερίντ και το Κεμπιλί. Η όαση, που βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος των μεγάλων αμμόλοφων, αποτελεί την αφετηρία για την εξερεύνηση της Σαχάρας.  Εκεί τελειώνει ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος και, για να συνεχίσει κάποιος νότια, θα χρειαστεί όχημα 4x4 (η διαδρομή διαρκεί περίπου 7 ώρες για το Κσαρ Γκιλάν) ή καμήλα πέντε ημέρες για το Κσαρ Γκιλάν. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..