Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Πολ Μέισον σε άρθρο του στο Channel 4,γράφει: Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει υποχώρηση.


Διευκρίνηση το Channel 4 είναι κάτι σαν το Star.

Βρίσκομαι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να οργανώσει μια υποχώρηση και να τους πει ότι είναι έτοιμος να δεχτεί κάτι
πολύ πολύ παρόμοιο με τους όρους διάσωσης που απέρριψε την Παρασκευή.



Και ο λόγος είναι σαφής, ό,τι έξι μήνες πολιτικών πιέσεων και διπλωματικών μαχών δεν παρήγαγαν στην Ευρώπη, το παρήγαγαν πέντε ημέρες οικονομικής τρομοκρατίας.



Διότι, σήμερα το πρωί, δεν ήταν μόνο οι ουρές των Ελλήνων στα ΑΤΜ, αλλά και οι ουρές συνταξιούχων για τις συντάξεις τους, €120 τους επιτρέπεται να πάρουν. Και υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα φορολογικά έσοδα που στερεύουν, από που θα προέλθουν οι συντάξεις του επόμενου μήνα;



Είδαμε, για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, μια σύγχρονη οικονομία να γονατίζει από μια κεντρική τράπεζα που υποτίθεται ότι διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά στην πραγματικότητα "σβήνει" την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο όνομα της επιβολής αυστηρώ κανόνων λιτότητας.



Πρώτα η Κύπρος και τώρα η Ελλάδα.



Αλλά στην Ελλάδα, η Ελλάδα κυβερνάται από μια άκρα αριστερή κυβέρνηση. Η άκρα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα αντιστάθηκε μέχρι την τελευταία, και με όποιον τρόπο προσπαθήσει ο Τσίπρας να το παρουσιάσει αυτό, θα θεωρηθεί από τους υποστηρικτές του ως υποχώρηση.



Αυτό θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες, επειδή ετοιμάζονταν να ψηφίσουν όχι σε αυτούς τους όρους, σε ένα δημοψήφισμα που προκήρθξε. Και ακόμη και τώρα, σήμερα το πρωί, μετά από όλη την πίεση και το σύνολο των διαδηλώσεων από την κεντροδεξιά και τα συντηρητικά κόμματα, μέχρι χθες το βράδυ, η πλειοψηφία των ανθρώπων στις δημοσκοπήσεις λένε ότι θα ψηφίσουν όχι, θα απορρίψουν αυτούς τους όρους.



Έτσι, αυτό που άλλαξε δεν είναι η πολιτική, αυτό που άλλαξε είναι η οικονομική πραγματικότητα.



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι μπορεί να συντρίψει μια οικονομία αν θέλει.



Και αυτό είναι που μόλις έκανε. Τι θα συμβεί στον Τσίπρα και το κόμμα του, ποιος ξέρει; Επειδή, η στρατηγική τους ήταν να διαπραγματευτούν, να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό, αλλά η καλύτερη συμφωνία έπρεπε να περιλαμβάνει το χρέος. Χρέος € 320 δισ., κάθε ανεξάρτητος αναλυτής λέει ότι είναι αδύνατο να πληρωθεί από μια οικονομία που δεν μπορεί να αναπτυχθεί.



Τα μέτρα λιτότητας που είναι έτοιμος να υπογράψει, θα συμπιέσουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη, έτσι ώστε ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να αυξηθεί και οι Γερμανοί φορολογούμενοι και οι Αυστριακοί, οι Σλοβάκοι και οι Φινλανδοί, που δεν τους αρέσει ο Τσίπρας, θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ότι υπάρχει μια πολύ πολύ μικρή πιθανότητα να πάρουν όλα τα χρήματά τους πίσω.



Αλλά και για αυτούς, εδώ θα υπάρχει θυμός, διάλυση, απογοήτευση μεταξύ των ανθρώπων που συνωστίζονταν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά μετά τί; Εάν συνεχίσει με το δημοψήφισμα, θα το μάθουμε σε ένα λεπτό, πώς θα ψηφίσει; Θα πρέπει να συστήσει τώρα το "ναι". Αν ακυρώσει το δημοψήφισμα θα πρέπει να κατηγορηθεί από τους υποστηρικτές του ότι υπαναχώρησε. Αν παραιτηθεί και ζητήσει εκλογές, ο ίδιος εξακολουθεί να είναι πιθανό να κερδίσει και τότε το κόμμα του πρέπει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο δεν συμφωνεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..