Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Προτίμησαν το... ηλεκτροσόκ από την απραξία

Προτίμησαν το... ηλεκτροσόκ από την απραξία


Η ενδοσκόπηση, η ονειροπόληση ή η απραξία, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση για τους συμμετέχοντες σε αμερικανική έρευνα.

Κάποιοι από τους εθελοντές της έρευνας, κυρίως άνδρες, σε ένα από τα 11 πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, προτίμησαν να
κάνουν στον εαυτό τους ελαφρά... ηλεκτροσόκ, παρά να κάθονται χωρίς να κάνουν τίποτα.

Η μελέτη που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα δείχνει ότι οι περισσότεροι εθελοντές, από τους οποίους ζητήθηκε να παραμείνουν μόνοι σε ένα δωμάτιο επί 15 λεπτά —το πολύ— χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα παρά μόνο να κάθονται και να σκέφτονται, διαπίστωσαν ότι η αποστολή που τους ανατέθηκε ήταν αβάσταχτη.

«Πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν πολύ δύσκολο να χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να διασκεδάζουν τον εαυτό τους, τουλάχιστον όταν τους το ζητούν να το κάνουν» είπε ο καθηγητής ψυχολογίας Τίμοθι Ουίλσον, ο επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science. 

«Στη σύγχρονη εποχή, με όλα αυτά τα γκάτζετ που διαθέτουμε, φαίνεται ότι γεμίζουμε κάθε ελεύθερη στιγμή μας με κάποιου είδους εξωτερική δραστηριότητα» πρόσθεσε.

Σε ένα από τα πειράματα, οι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν εάν οι εθελοντές θα προτιμούσαν ακόμη και να υποστούν κάτι δυσάρεστο παρά να βυθιστούν στις σκέψεις τους. 

Τους έκαναν έτσι ένα πολύ ελαφρύ ηλεκτροσόκ, έντασης που ισοδυναμούσε με στατικό ηλεκτρισμό. 

Κατόπιν τους έδωσαν 5 δολάρια και τους ρώτησαν εάν θα δέχονταν να ξοδέψουν τα χρήματα για να αποφύγουν ένα νέο ηλεκτροσόκ. 

Σε όσους ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν, τους ζήτησαν να μείνουν μόνοι τους για 15 λεπτά και να σκεφτούν, όμως τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν στο διάστημα αυτό ηλεκτροσόκ στον εαυτό τους, πιέζοντας απλώς ένα κουμπί. 

Πολλοί το έκαναν, ιδίως οι άνδρες: τα δύο τρίτα (οι 12 στους 18), έκαναν τουλάχιστον ένα ηλεκτροσόκ. Ένας υπέβαλε τον εαυτό του σε... 190 ηλεκτροσόκ. Το ένα τέταρτο των γυναικών (6 στις 24) έκαναν επίσης ηλεκτροσόκ.

«Νομίζω ότι ήθελαν απλώς να ξεφύγουν από τη βαρεμάρα. Μερικές φορές ακόμη και μια δυσάρεστη εμπειρία είναι προτιμότερη από το μηδενικό ερέθισμα» εξήγησε ο Ουίλσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..