Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ανθρωπιστικό δράμα στο Ιράκ από τις σφαγές των τζιχαντιστών

«Οι συνθήκες στο έδαφος είναι οδυνηρές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τους Ιρακινούς πρόσφυγε


Διαστάσεις γενοκτονίας λαμβάνει πλέον το ανθρωπιστικό δράμα που εκτυλίσσεται εντός του Ιράκ, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι από τους τζιχαντιστές σε περιοχές χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους ούτε καν τα στοιχειώδη για να επιβιώσουν.
Ο ΟΗΕ εξέπεμψε χθες σήμα κινδύνου υποστηρίζοντας πως 20.000 με 30.000 άτομα (στην πλειονότητά τους μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι) παραμένουν
αποκλεισμένα στο όρος Σιντζάρ στο Βόρειο Ιράκ χωρίς φαγητό, χωρίς νερό και χωρίς καταφύγιο. «Οι συνθήκες στο έδαφος είναι οδυνηρές», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τους Ιρακινούς πρόσφυγες.


Κύμα φυγής
Νωρίτερα ο Αντριαν Εντουαρντς, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), είχε περιγράψει την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Εντουαρντς, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Ιράκ πλέον ξεπερνούν τα 1,2 εκατ.

Αρκετές χιλιάδες έχουν αποκλειστεί στο όρος Σιντζάρ, αλλά χιλιάδες είναι επίσης εκείνοι που προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Κάποια μέλη της κοινότητας των Γεζίντι έχουν καταφέρει να ξεφύγουν προς τα βόρεια και να διασχίσουν τον ποταμό Τίγρη προς τη Συρία (οι επίσημες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για περίπου 1.000 οικογένειες), αλλά όχι χωρίς απώλειες.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν μάλιστα για «εκατοντάδες πτώματα στο έδαφος», ενώ στην ορεινή περιοχή του Σιντζάρ κατέπεσε χθες και στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένα άτομο και να τραυματιστούν δεκάδες, μεταξύ αυτών και παιδιά. Αμερικανοί και Βρετανοί επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας (νερό, ψωμί, σκηνές κ.ά.) προς τους αποκλεισμένους, οι οποίοι ωστόσο προειδοποιούν από την πλευρά τους πως τα προϊόντα που πέφτουν από τον ουρανό δεν φτάνουν για όλους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισαν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες, την πρόθεση να συμμετάσχει η ΕΕ «το συντομότερο δυνατόν σε μια ανθρωπιστική επιχείρηση» στο Ιράκ, με την Κομισιόν να βάζει στην άκρη συνολική βοήθεια ύψους 17 εκατ. ευρώ, ενώ το Βατικανό κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους της υφηλίου να καταδικάσουν τα «ανείπωτα εγκλήματα» που διαπράττουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι τζιχαντιστές απειλούν τη Δύση πως «ακόμη δεν έχει δει τίποτα» να συνεχίζουν να σπέρνουν το χάος. Παράλληλα, στο καθαρά στρατιωτικό σκέλος, η Γερμανία παρουσιάστηκε χθες έτοιμη να ενισχύσει τις ιρακινές δυνάμεις στον αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών στέλνοντας στην περιοχή «μη-φονικό» στρατιωτικό εξοπλισμό (κράνη, διόπτρες, οχήματα, ειδικούς ανιχνευτές, φάρμακα κ.ά.).

Το Πεντάγωνο, από την άλλη, άφησε να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ (οι οποίες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων) ίσως να στείλουν κι άλλους στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ, πέρα από τους 250 που βρίσκονται ήδη εκεί.ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Χαϊντάρ αλ Αμπάντι

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα (η Ουάσιγκτον, το Ιράν, ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Σαουδική Αραβία, οι Κούρδοι κ.ά.) έσπευσε να στηρίξει ανοιχτά την επιλογή του σιίτη Χαϊντάρ αλ Αμπάντι για τη διαδοχή του Νούρι αλ Μαλίκι στην πρωθυπουργία του Ιράκ.

Ο 62χρονος Αμπάντι έχει πλέον 30 ημέρες στη διάθεσή του για να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις μεταξύ σιιτών, σουνιτών και Κούρδων. Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να επαναφέρει το Ιράκ σε τροχιά εθνικής ενότητας; Γεννημένος το 1952 στη Βαγδάτη, ο νέος εντολοδόχος Ιρακινός πρωθυπουργός έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία όπου και εργάστηκε για κάποια χρόνια.

Στο Ιράκ επέστρεψε το 2003, μετά την πτώση του Σαντάμ, και στην πορεία πέρασε από διάφορα κυβερνητικά-κρατικά πόστα. Αν και μοιράζεται παρόμοιο πολιτικό παρελθόν με τον Μαλίκι, ο Αμπάντι θεωρείται λιγότερο πολωτικός ως προσωπικότητα. Οι γνώστες υποστηρίζουν πως αυτός έχει καλές σχέσεις με σχεδόν όλες τις τάσεις στο Κοινοβούλιο, πράγμα που του δίνει πιθανότητες να επιτύχει στην ομολογουμένως δύσκολη αποστολή του. Παράλληλα ωστόσο, σπεύδουν να τονίσουν πως αυτός δεν είναι ιδιαιτέρως χαρισματικός και πως όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε την τάση να προσκολλάται και να λειτουργεί στη σκιά ανδρών περισσότερο ισχυρών από τον ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..